13
februari 2018 11:46

Konstigt av EK

Carl-Erik Rusk

Carl-Erik Rusk bloggar om lärarlöner, avtalsförhandlngar och politiken bakom dem.

Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

Det blev aldrig någon ”Finlands-modell”, som kunde tillämpas på arbetsmarknaden. Också regeringen hejade på arbetet med att skapa en slags industrinorm för arbetsmarknadsförhandlingarna. Modellen skulle rätt långt tas från Sverige, där den konkurrensutsatta exportindustrin definierar en norm, som övriga sektorer tvingas följa

Ansträngningarna rann ut i sanden hos oss, men i gengäld har en s.k. allmän linje skapats för den pågående avtalsrörelsen. Industrin öppnade spelet och definierade en linje, som grovt taget handlar om en kostnadseffekt om ca 3,2 procent under två år.

Riksförlikningsmannen ( eller snarare sagt -kvinnan) Minna Helle är med på noterna och konstaterade redan i våras att den allmänna linjen bör respekteras.

Finlands näringsliv EK har ingen egentlig roll i denna avtalsrörelse, som bygger på uppgörelser på förbunds- och branschnivå. Men det är uppenbart att EK vakar som en hök över förhandlingarna i syfte att linjen håller.

Mot den bakgrunden är det kuriöst att EK-anslutna Bildningsarbetsgivarna täcks framföra löneanbud, som ligger långt under den allmänna linjen. Förhandlingarna gällande universitetens personal har förlöpt synnerligen knaggligt och idag varslade facken om en arbetsnedläggelse, som verkställs vid Helsingfors universitet den 28 januari.

Tidigare har kommunsektorn och staten slutit avtal i enlighet med den allmänna linjen. Detta ger ytterligare vind i seglen för fackorganisationernas krav om att också inom universitetsvärlden avtalas om uppgörelser, som motsvarar vad andra sektorer har nått.

Kravet är skäligt. De anställda vid universiteten har minsann känt av de minskade resurserna i sitt skinn. Bildningsarbetsgivarnas agerande har varit undermåligt.

Lämna en kommentar

Kontrollera att du skriver in (*) obligatorisk information där detta anges. HTML-kod är inte tillåtet.