Carl-Erik Rusk

Carl-Erik Rusk bloggar om lärarlöner, avtalsförhandlngar och politiken bakom dem.

Betygsätt den här artikeln
(2 röster)

- Vi har fått besked om att vi bör packa ner tandborsten och sovsäcken inför förhandlingarna, säger Anders Bondo i en hälsning till medlemmarna i lärarfacket DLF.

Han är ordförande för DLF och även huvudförhandlare för de kommunala grupperna. En storkonflikt är under uppsegling i Danmark. Arbetstagarna hotar med strejk och arbetsgivarna riposterar med hot om lockout.

Förhandlingarna, som berör ca 700 000 kommunalt, regionalt och statligt anställda, har dragit ut på tiden och de hotande konflikterna har skjutits framåt med två veckor i två repriser. En strejk kan inledas tidigast den 8 maj, medan lockout kommer på fråga den 12 maj.

Nu står dagen D för dörren. På fredag samlas samtliga parter till en förhandling, som upplevs som avgörande. Förhandlingarna väntas bli segslitna och då gäller det att förbereda sig med tandborste och sovsäck.

Förplägnaden lär vara rätt mager.

Så är det också i Finland. I vissa fall handlar det om synnerligen utdragna manglingar i riksförlikningsmannens lokaler. Förhandlarna bjuds dock inte på luxuösa måltider, utan riksförlikningsmannen Minna Helle har sett till att t.o.m. kaffeautomaten har åkt ut.

Förhandlarna bjuds på vatten. ” Schenn jere roligt, schenn ska vi va lieng” lär man säga i Närpes, men Helle har inte tagit till sig detta idiom. Tvärtom ska förhandlarna inte trivas, utan eftersträva resultat.

Därför endast vatten.

Lämna en kommentar

Kontrollera att du skriver in (*) obligatorisk information där detta anges. HTML-kod är inte tillåtet.