Carl-Erik Rusk

Carl-Erik Rusk bloggar om lärarlöner, avtalsförhandlngar och politiken bakom dem.

Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

Regering avser att försämra anställningstryggheten i företag som sysselsätter färre än 20 personer. Fackorganisationerna rasar och bl.a. har vårdfacken SuPer och Tehy utlyst förbud mot övertid och skiftesbyte inom den kommunala sektorn och på alla arbetsplatser inom den privata sektorn med början den 26 september.
Förhandlingsorganisationen för offentliga sektorns utbildade FOSU har också krävt att regeringen drar tillbaka sina planer, som FOSU finner oskäliga.
FOSU utgör en sammanslutning bestående av 36 förbund, vilka har sammanlagt ca 200 000 medlemmar. OAJ är det största förbundet i FOSU.
OAJ:s styrelse har beslutat om att höja beredskapen, men i detta skede har man inte aviserat vilka åtgärder som är tänkbara.
Den som sår vind får skörda storm. Regeringen Sipilä har verkligen gnott på när det gäller att så vind. Trepartssamarbetet, som uttryckligen har setts som en nationell styrka, har kastats i skräpkorgen. Samarbetet mellan arbetsgivare, arbetstagare och statsmakten har i otaliga fall gett god skörd bl.a. i form av stabilitet och förutsägbarhet. Fast det vill Sipilä & co inte veta av. Tvärtom har regeringens agerande luktat diktatpolitik. Redan tidigare, men för all del också denna gång, har regeringen varit lyhörd för arbetsgivarnas åsikter. Facken har däremot fått kalla handen.
Det är i många stycken en olustig historia som nu utspelas på arbetsmarknaden. Det är en historia, som regeringen hade kunnat undvika.
Samarbete är alla gånger att föredra framom konfrontation.

Lämna en kommentar

Kontrollera att du skriver in (*) obligatorisk information där detta anges. HTML-kod är inte tillåtet.