Information om medlems- och nyhetsbrev

Från och med februari 2024 skickas våra medlemsbrev ut endast till våra egna medlemmar.

Mera information om medlemsbreven

De tidigare nyhetsbreven hittar du nedan.

Du är inte ansluten. Nyhetsbrevet kan innehålla viss användarinformation så att de kanske inte visas korrekt.

Nyheter från FSL - maj 2020

Nyheter från FSL - maj 2020

Om nyhetsbrevet inte visas korrekt kan du klicka här för att läsa det i din webbläsare

   

Nyheter från FSL

den 11 maj 2020

 

I detta nyhetsbrev:

 

Avtalsläget

Det har varit en svår avtalsrunda i vår och för de kommunalt anställda lärarna* råder ett avtalslöst läge fortsättningsvis. Riksförlikningsmannen kopplades in i april och efter ett intensivt arbete gavs ett medlingsbud som tyvärr förkastades av social- och hälsovårdarnas förhandlingsorgan Sote rf, strax före valborg. FOSU, som förhandlar för lärarnas del, skulle ha godkänt medlingsbudet men det spelar alltså ingen roll eftersom alla parter måste godkänna budet.

- Trots de utmanande tiderna just nu och säkerligen ekonomisk osäkerhet framför oss, hade vi med den här avtalslösningen fått bort kikytimmarna, löneförhöjningar enligt den allmänna linjen och dessutom lyckats flytta lärarna inom småbarnspedagogik över till lärarnas avtal, konstaterade FSL:s vice ordförande Linda Felixson.

*De FSL-medlemmar som är kommunalt anställda har fått e-post (8.5.2020) med mer information om förhandlingsläget. 

Vi uppdaterar er med det senaste på förhandlingsfronten här: Avtal 2020

Inom den privata undervisningssektorn och universiteten har man däremot lyckats förhandla fram nya kollektivavtal på 24 månader med löneförhöjning enligt den allmänna linjen.

 

  

Ett infopaket om coronapandemin och skolan

Tiden vi lever i nu är exceptionell och för våra lärare och rektorer innebär coronapandemin stora och snabba omställningar och mycket jobb. Samtidigt har också skolan fått ett fint erkännande och allmänheten har visat en stor uppskattning för yrkeskåren.

Perioden av distansundervisning i grundskolan tar slut den 14 maj och vi ska då återgå till det "nya normala". Ministeriet, THL och UBS har publicerat anvisningar och vi samlar kontinuerligt nyttiga länkar och information på www.fsl.fi/corona. Missa inte heller tidningen Lärarens reportage från fältet!

FSL har i april 2020 kartlagt vad förbundets medlemmar som jobbar i grundskolan eller gymnasiet tycker om undantagsarrangemangen i skolan. 60 procent av lärarna bedömer att undantagsarrangemangen fungerar bra eller mycket bra. Över 70 procent ser distansundervisningen som en möjlighet till nytänkande och utveckling.

FSL:s vice ordförande Linda Felixson skriver så här i en hälsning till alla medlemmar:

- Jag uppmanar nu alla att ta vara på tiden med eleverna, alla är värda en bra avslutning på läsåret. Två veckor är en kort tid och så mycket är så annorlunda när det här läsåret avrundas, vi kan vara stolta över vår insats. 

 

Felixson håller i trådarna för FSL

Eftersom förbundsordförande Christer Holmlund nu klivt åt sidan och vi inte har kunnat ordna ordförandeval ännu, har vice ordförande Linda Felixson tagit över som ni säkert har noterat i bland annat i vår sociala mediekanaler och i medierapporteringarna. Felixson från Korsholm leder styrelsearbete och har det politiska ansvaret fram till att en ny ordförande tillträder. Förbundssekreterare Jan-Mikael Wikström ansvarar för kansliarbetet.

  

Fullmäktiges vårmöte ordnas den 3 juni

Vi har nu äntligen kunnat slå fast ett nytt datum för fullmäktiges vårmöte då även en ordförande för mandatperioden ska utses. Fullmäktige sammanträder den 3 juni, sannolikt i Helsingfors men med möjlighet att delta på distans. 

Det är FSL:s starka rekommendation att motioner som inte är akuta sparas till höstfullmäktige eftersom vi kommer att ha en tight tidtabell under vårmötet.

För att följa med fullmäktigemötet och ordförandevalet rekommenderar vi att ni följer oss på våra sociala mediekanaler Facebook, Twitter och Instagram!

 

Kampen om klubban

Med under en månad kvar till ordförandevalet trappas Kampen om klubban upp. Som bekant har hittills fyra kandidater meddelat att de ställer upp i valet: Jeanette Lindroos, Pamela Leka, Jens Mattfolk och Inger Damlin. Förbundet grillar kandidaterna med en ny uppgift varje vecka fram till den 3 juni. Läs också Lärarens senaste intervjuer med kandidaterna. 

På sociala medier hittar du valmaterial under hashtaggen #fslordförandeval. 

Håll utkik, en webbsänd valdebatt kommer att ordnas i slutet av maj!

 

Planeringen av Educa 2021 är i full gång

Januari 2021 kan kanske kännas långt borta just nu men det kommer en tid efter coronakrisen också och innan vi vet ordet av slår dörrarna till utbildningsmässan EDUCA upp igen. Efter det här året kommer det finnas en hel del intressanta teman att ventilera inom utbildningsfältet. Som bäst spånar styrgruppen för Hörnan på nya idéer, teman och kreativa lösningar för att vässa konceptet under Educamässan 2021 (29-30.1.2021). 

Deadline för att anmäla sig som utställare i Hörnan under Educa 2021 är den 10 juni 2020. Mer information till utställare finns här!

 
Vill du avsluta din prenumeration på Nyheter från FSL? Klicka här!