Du är inte ansluten. Nyhetsbrevet kan innehålla viss användarinformation så att de kanske inte visas korrekt.

Nyheter från FSL - juni 2020

Nyheter från FSL - juni 2020

Om nyhetsbrevet inte visas korrekt kan du klicka här för att läsa det i din webbläsare

   

Nyheter från FSL

den 15 juni 2020

I detta nyhetsbrev:

 

Inger Damlin är ny FSL-ordförande




– Jag är tacksam över det uppdrag ni har gett mig. Jag lovar göra mitt yttersta. Jag vill tacka alla er som har trott på mig. Jag har aldrig stått ensam, sade Inger Damlin, 51 år från Vörå, i sitt tacktal under vårfullmäktige 3 juni.

FSL:s nyvalda ordförande är utbildad klass-, ämnes-, invandrar- och speciallärare och har sedan 2016 jobbat som rektor för Korsholms högstadium. Damlin har gedigen facklig bakgrund, bland annat som representant i FSL:s fullmäktige och styrelse och under de sex senaste åren som FSL:s representant i OAJ:s styrelse.

Damlin har utsetts till ordförande för den resterande mandatperioden, det vill säga till slutet av 2022. Uppdraget som förbundsordförande sköts som ett heltidsarbete vid FSL:s kansli. Nästa gång väljer FSL ordförande hösten 2022.

I ordförandevalet kandiderade också Jeanette Lindroos från Pargas, Pamela Leka från Helsingfors och Jens Mattfolk från Raseborg.

 

Nytt avtal för de kommunalt anställda

– Paragrafen om kiky-timmarna försvinner och vi lyckades få löneförhöjningar enligt den allmänna linjen trots att coronakrisen slår hårt mot den kommunala ekonomin, säger Linda Felixson vice ordförande för Finlands svenska lärarförbund, FSL. 

Läs en kortfattad artikel om de centrala punkterna i det nya avtalet här.

På grund av den utdragna tidtabellen hinner vårt tryckta PM i Läraren först till läsårsstarten. Som bäst uppdaterar vi innehållet på vår webbsida och laddar upp en pdf-version av PM:et så fort vi hinner. 

 

Till dig som är arbetslös eller sjuk i sommar



Du som är eller blir arbetslös under sommaravbrottet kan ansöka om inkomstrelaterad dagpenning från Lärarnas A-kassa. Den ersättningen är betydligt större än den som Fpa betalar ut. 


Om du insjuknar under sommaruppehållet, är du i allmänhet inte tvungen att ansöka om tjänstledighet (sjukledighet) av din arbetsgivare för sjukdomstiden. Är du däremot arbetsoförmögen under den så kallade kalkylerade semestern (börjar den 16 juni och är olika lång bland annat beroende på antalet tjänsteår), har du rätt att få både lön och sjukdagpenning under sjukdomsperioden. Läs mer om hur du går till väga!

  

Sommarens medlemsförmån: en gratis bok!



Som tack för ert intensiva arbete den här våren ger OAJ en sommargåva till sina ordinarie medlemmar, alltså även FSL:are. I samarbete med förlagen Förlaget, Siltala och Teos får du en gratis valfri bok och betalar endast för portot på 3,90 euro. Du väljer själv en passlig bok i det utvalda förlagets nätbutik. Förmånen gäller en bok/medlem.

 

Lagförslaget om en förlängd läroplikt haltar



FSL ställer sig frågan om de resultat man eftersträvar med utvidgningen av läroplikten och den kostnadsfria andra stadiets utbildning kunde nås genom att göra motsvarande ekonomiska satsningar på att utveckla stödet för skolgång och handledning under alla skeden av lärstigen. 

– Att kanalisera resurserna till trestegsstödet, skapa ett bättre system för överföring av sekretessbelagda uppgifter och se över begreppsdefinitionerna, tror vi på FSL är de viktigaste frågorna, säger Inger Damlin i ett pressmeddelande.

FSL har avgett ett utlåtande som man hittar i sin helhet här.

 

Hur ser lärarlönerna ut i de nordiska länderna?



– I Finland sackar vi efter eftersom vi inte har några löneglidningar, säger Anders Rusk som avgår med pension från posten som NLS generalsekreterare.

I Danmark har de högsta lärarlönerna i Norden. I Sverige har man rent lönemässigt kunnat dra nytta av den enorma lärarbrist som finns i landet. Och i Norge har man redan i många år uppnått samma löneförhöjningar som den privata sektorn. Där har löneutvecklingen bättre än i Finland hållit samma steg som på den privata sidan. Men det har krävt upprepade strejker de senaste åren.

 

Åland går in för konfessionslös religionsundervisning




– Man har fått vara synnerligen aktsam att kristendomen inte kommer in i undervisningen. Det är också lite konstigt då vi lever i ett samhälle som genomsyras av kristna värderingar, säger Sune Alén som har undervisat i livsåskådning.


I och med den konfessionslösa religionsundervisningen kommer man att frångå undervisningen i livsåskådning. 

 

Lärarkalendern kommer i augusti

På grund av den exceptionella våren har vi på FSL:s kansli tvingats skjuta fram layoutandet och leveransen av lärarkalendern. Den kommer i postlådan i början av augusti! 

 

Glad sommar!

 

Sällan har det känts så viktigt att önska alla våra medlemmar en skön och avslappnad sommar. Er insats under våren har varit otrolig - tack till var och en av er! Nu är det läge för vila och återhämtning.

Mellan den 22 juni och 2 augusti är FSL:s kansli stängt men vi betjänar dig som har ett akut ärende:

22.6-9.7
Jan Mikael Wikström, jan-mikael.wikstrom@fsl.fi, 020 749 54 67

10.7-31.7
Jens Mattfolk, jens.mattfolk@fsl.fi, 020 749 54 70

I ärenden som inte är brådskande, återkommer vi gärna till dig i augusti.

 

... och när vi blickar mot hösten

Regeringen föreslår en temporär ändring i grundskolelagen som skall göra det möjligt att växla mellan när- och distansundervisning i höst om coronaläget så kräver.

– Det här är möjliggörande lagstiftning. Kriterierna är ändå strikt begränsade till de här situationerna, dvs vi vill inte införa distansundervisning permanent som lösning, säger Li Andersson.

FSL kommer att fortsätta betona vikten av tydliga direktiv som kommer i tillräckligt god tid. Förbundet framhåller även att det är oacceptabelt att permittera personal i det här läget.

– Det får inte vara undervisningspersonalen som skall sköta matutdelningen i undantagssituationer, sade vice ordförande Linda Felixson under fullmäktigemötet i juni.

Vår nyvalda förbundsordförande Inger Damlin välkomnar regeringens stödpaket till kommunerna men vill poängtera att pengarna ska användas på rätt sätt.

– Paketets grundskoledel är tänkt att överlappa kunskapsluckor som uppkommit under coronatiden och samtidigt skapa goda förutsättningar för lärande. De förutsättningarna skapas enbart genom att få hanterbara grupper där läraren hinner se eleverna samt en resurs som riktas så att de verkliga luckorna kan täppas till.

 
Vill du avsluta din prenumeration på Nyheter från FSL? Klicka här!