Du är inte ansluten. Nyhetsbrevet kan innehålla viss användarinformation så att de kanske inte visas korrekt.

Nyheter från FSL

Nyheter från FSL

Nyheter från FSL

september 2020

‍ 

Distansundervisning och närundervisning är två olika saker

Olika undervisningsformer kräver olika förberedelser. Det finns ingen långsiktig läroplansenlig undervisning som heter streamning, speciellt inte nu då kunskapsluckor som uppstod under vårens distansundervisningsperiod kräver mera lärartid och handledning för att täppas till.

 

Det har aldrig hört till lärarnas grunduppgifter att samtidigt undervisa två grupper i två vitt skilda lärmiljöer. Hybridmodeller kan inte tillämpas enbart med motiveringen ”det här blir bra”.


Coronagenerationens framtid får inte riskeras, skriver Inger Damlin, FSL:s förbundsordförande.

‍ 

‍ 

"Äntligen får jag börja jobba, nu börjar äventyret!"

Ville Arponen är ny lärare och har den här hösten klass 4D i Winellska skolan i Kyrkslätt. Han är inte bara taggad över att få börja jobba, han glädjs också åt att få en egen mentor och ett årskursteam. 

Inom facket har det pratats mycket om vikten av att kunna begränsa sitt arbete, precis så som Ville gör. Det är lätt hänt att jobbet slukar en stor del av dygnet annars.

Han ger exempelvis inte ut sitt privata telefonnummer till sina elevers vårdnadshavare.

 

– Jag vill inte ta med mig jobbet hem. Jag vet att det är svårt att sätta gränser för sitt jobbande, men jag försöker att göra så.

‍ 

‍ 

‍En smart arbetsgivare erbjuder skyddsutrustning till de anställda som önskar sådana

FSL följer noggrant med coronaläget och följderna på våra medlemmar och deras arbete. Våra medlemmar har rätt att använda ansiktsmask eller visir om de så önskar, trots att arbetsgivaren inte anser det nödvändigt. Arbetsgivaren kan inte förbjuda en anställd från att använda skyddsutrustning. 

‍ 

‍Uppdatera dina medlemsuppgifter

Vi vill vänligen påminna alla våra medlemmar om att gå in på våra elektroniska medlemssidor och se över att informationen om till exempel arbetsplats, anställning och kontaktuppgifter är korrekt.

‍ 

Så här kan samplaneringstiden fördelas

r hittar du två olika exempel på hur samplaneringstiden kan fördelas mellan olika uppgifter. Vi har lagt upp två förslag med lite olika andel bunden och obunden tid. Kolla gärna in hur man kan tänka med timmar till exempelvis lärarmöten, elevvårdsarbete och samarbete mellan hem och skola. 

‍ 

‍ 

Anna W blev försatt i karantän

"Jag visste att mina kolleger jobbar extra och försöker vikariera så gott det går, så att utomstående inte behöver tas in i skolan. Lite dåligt samvete har jag, fast jag förstås insåg att läget nu en gång för alla var som det var." 

‍ 

Allt glesare skolnät att vänta

Antalet grundskolor har minskat betydligt under det pågående årtusendet. År 2018 hade antalet skolor minskat med 1 676 stycken (42 %) och antalet specialskolor på grundskolenivå med 184 stycken (74 %) i förhållande till nivån år 2000.

‍ 

Mera struktur i mentorskapet

Vi borde utveckla det här slaget av mentorskap i Finland. Det är inte ovanligt att unga lärare bara efter ett par år i arbetslivet är helt slutkörda, säger FSL:s förbundssekreterare Jan-Mikael Wikström. 

‍ 

‍Flera nyheter

FINLANDS SVENSKA LÄRARFÖRBUND (FSL)

Järnvägsmannagatan 6
00520 HELSINGFORS

Tfn 020 749 5460
fornamn.efternamn@fsl.fi