Du är inte ansluten. Nyhetsbrevet kan innehålla viss användarinformation så att de kanske inte visas korrekt.

Nyheter från FSL

Nyheter från FSL

Nyheter från FSL

januari 2021

‍ 

Livesändning för alla FSL-medlemmar nu på onsdag! 

Hörnan flyttar in på G18 i år och vi sänder live från festsalen den 27 januari. Programmet kör igång klockan 15.00 och det är helt gratis för dig, bara att klicka igång! 

 

FSL vill på det här virtuella sättet samla det finlandssvenska utbildningsfältet för intressanta diskussioner. Vi hoppas att ni kliver in i chatten och snackar med andra lärare och rektorer från hela Svenskfinland!

 

- Educamässan och Hörnan är en viktig plats för att utbyta tankar och idéer som för skolutvecklingen framåt. Pandemiläget gör att vi i år fått tänka om och jag tror att vi har skapat en lockande digital helhet med intressanta gäster och värdefulla diskussioner, säger Inger Damlin, FSL:s förbundsordförande.

 

‍ 

‍ 

Det här programmet bjuder vi på i Hörnan

Programvärden Sonja Kailassaari, känd från bland annat Efter Nio, guidar dig som tittar genom tablån som är fullspäckad med intervjuer, paneldiskussioner och videoinslag.

Vad tycker till exempel Fritjof Sahlström, dekanus vid ÅA, Inger Damlin, FSL:s ordförande och Laila Andersson, rektor vid Prakticum att är de mest akuta jämlikhetsfrågorna inom utbildningen nu och hur skulle de lösa dem?

Forskaren Linda Mannila har under fjolåret kartlagt den digitala kompetensen i grundskolorna i Svenskfinland. Hon är på plats i Hörnan för att berätta om reslutaten. Efter det följer en paneldiskussion: Vill, vågar och kan lärarna ta det stora digitala språnget nu?

Under programmet i Hörnan ska vi också fokusera på skrivandet, framför allt ur lärarens perspektiv. "Origgat och skrivande i stunden, en balansakt på slak lina" - så kan man beskriva den skrivuppgit som Sonja Kailassaari ska få göra i direktsändning.  

‍ 

‍ 

Pamela Leka valdes till vice ordförande för FSL

FSL:s nya styrelse sammanträdde för första gången den 19 januari och utsåg Pamela Leka från Helsingfors till vice ordförande. På vår webb hittar man en lista på alla förbundets styrelsemedlemmar för perioden 2021-2022 och bland annat vår verksamhetsplan för 2021.

‍ 

FSL kritiskt till hybridmodellen i huvudstadsregionens gymnasier

- Att säga att studerandena kan välja mellan när- och distansundervisning är missvisande. En lärare kan inte förväntas sköta både och samtidigt så i verkligheten handlar det om att studerandena nu kan välja antingen närundervisning eller strömmad undervisning, vilket kan leda till ojämlikhet, säger FSL:s förbundsordförande Inger Damlin.

 

‍ 

Smittskyddslagen revideras - lärarfacket månar om utbildningspersonalens ork

Lärarfacket OAJ har gett ett utlåtande kring förslaget på ny smittskyddslag. Bland annat ansvarsfrågan om städningen borde klargöras. Hygienen är av stor betydelse vad gäller att förhindra smittspridning. I daghem, skolor och läroanstalter ska man under inga omständigheter tillåta att den viktiga renhållningen sköts av andra än av yrkespersoner, betonar OAJ:s utbildningspolitiska chef Nina Lahtinen. Man upprepar ävenkravet på att vaccinera lärarna så fort som möjligt. Läs mer på OAJ:s webb (på svenska). 

‍ 

‍ 

De lokala lärarrösterna behövs i vårens valrörelse

#samhälletssuperkraft
#kommunalval2021

"Lokalföreningarnas engagemang och mod att lyfta skolfrågor skapar bättre förutsättningar för medlemmarna och gör FSL till en aktör som blir tillfrågad." (Inger Damlins kolumn från 19.11.2020

 

Vi vill puffa våra lärarföreningar att verkligen satsa på valarbetet i vår! Pandemin gör att vi måste tänka om och tänka nytt, ni har väl kollat in konceptet "På rast med FSL?" På FSL:s intra har vi samlat fler kommunalvalstips och -idéer för våra lokalföreningarna, gå gärna in och kika där! 

‍ 

‍ 

FSL:s utlåtande om den utbildningspolitiska redogörelsen

"Mängden undervisningstimmar är lågt i Finland i jämförelse med övriga länder."

"FSL saknar formuleringar och mål för hur ett delat ledarskap för utbildningssektorn implementeras och stöds och hur tillräckliga resurser garanteras för utbildningsledarskapet."

"Reformtempot inom andra stadiets utbildning har varit hög." 


Läs FSL:s utlåtande om den utbildningspolitiska redogörelsen i sin helhet på webben.

 

Vad händer inom utbildningen 2021?

Den utvidgade läroplikten träder i kraft. Gymnasiet får en ny läroplan. En utbildningspolitisk redogörelse presenteras. Och lärarkåren får ett litet lönelyft. Tidningen Läraren listar de största förändringarna som det nya året för med sig inom utbildningssektorn.

‍ 

Ny rehabiliteringskurs med start våren 2021 - anmäl dig nu

I april 2021 är det dags igen för en svenskspråkig rehabiliteringskurs vid Härmä Rehab som är riktad till utbildningspersonal från olika förbund. KIILA-rehabiliteringen är en yrkesinriktad rehabilitering som Fpa kan bevilja dig.

‍ 

‍ 

‍Flera nyheter

FINLANDS SVENSKA LÄRARFÖRBUND (FSL)

Järnvägsmannagatan 6
00520 HELSINGFORS

Tfn 020 749 5460
fornamn.efternamn@fsl.fi