Du är inte ansluten. Nyhetsbrevet kan innehålla viss användarinformation så att de kanske inte visas korrekt.

Nyheter från FSL

Nyheter från FSL

Nyheter från FSL

mars 2021

‍ 

Med mer data och förankring på ministeriet kan vi utveckla världens bästa skola Finland – också på svenska

Rapporten om särdragen i den finlandssvenska utbildningen belyser bland annat behovet av att tillsätta en tjänsteman på Undervisnings- och kulturministeriet med det explicita uppdraget att koordinera den svenskspråkiga utbildningen.

 

– Det här ärendet har vi som förbund fört fram och vi är glada och nöjda över att rapporten tydligt tar ställning för saken, säger FSL:s förbundssekreterare Jan-Mikael Wikström.

 

‍ 

‍ 

FSL bjuder på webbinarium med fokus på välbefinnande

Torsdagen den 25 mars klockan 15.30-17.00 ordnar FSL ett webbinarium, gratis för alla! Vi har bjudit in den mentala coachen Jeanette Szymanski för att berätta hur du kan prioritera ditt välbefinnande utan att känna dig egoistisk. Våra rådgivare Jens Mattfolk och Jan-Mikael Wikström inleder med en informativ föreläsning kring din rätt till en god arbetshälsa och ett tryggt arbetsliv. Via chatten kan du ställa frågor till Jens och Jan-Mikael. 

 

Skicka också gärna dina frågor på förhand till mirjam.heir-lindstrom@fsl.fi. En länk till webbinariet laddar vi upp på vår webbsida kort innan vi kör igång, välkomna med!

‍ 

‍ 

Vasa backar - inga permitteringar år 2021

Vasa stads bokslut för år 2020 är nästan klart och resultatet är bättre än väntat. Därmed återkallas de permitteringar av personalen som planerats för år 2021. Lärarna var permitterade en dag under hösten 2021 och de två återstående dagarna slopas alltså nu. Vissa rektorer har redan hunnit avverka största delen av sin permittering, medan andra hade permitteringsdagar kvar för detta år.

 

– Hur kompenseras de som redan har permitterats? Det ansvaret hoppas vi att Vasa som arbetsgivare tar, säger Inger Damlin.

 

‍ 

‍ 

Studentexamensnämndens ytterst märkliga signaler coronavåren 2021

Studentexamensnämnden ger order – men arbetsgivare och arbetstagare förhandlar om villkor. Hur går det ihop egentligen? Som vi på FSL ser det innebär arrangemangen kring studentskrivningarna i vår en mängd merarbete som måste ersättas, skriver förbundsordförande Inger Damlin i ett inlägg. 

‍ 

Ett stort kliv närmare ett lärarregister 

"FSL jublar" skriver FSL:s förbundsordförande Inger Damlin på Twitter. Ett lärarregister har vi jobbat för länge och nu har Undervisnings- och kulturministeriet beslutat att gå vidare med ärendet. En utredning ska göras och kommer att vara klar senast den 30 november 2021.

‍ 

Alla arbetsplatser ska ha förteckning över anställda som har exponerats för coronaviruset

Förteckningen är ett konkret sätt att förbättra arbetarskyddet och är ett steg mot bättre arbetssäkerhet. Smitta som fåtts i arbetet kan i ett senare skede till exempel förorsaka yrkessjukdom. Läs mer på OAJ:s webbsida. 

‍ 

‍ 

Håll utkik efter vår statuskampanj! 

Inom de närmaste dagarna kommer FSL tillsammans med OAJ att köra igång en stor nationell kampanj för att höja lärarstatusen. Det blir tv-reklam, annonser i tidningen och ett stort pådrag i sociala medier. Vi hoppas innerligt att just du är med i kampanjen och bidrar till att lärarstatusen får ett rejält lyft.

 

Med den här kampanjen väcker vi en viktig samhällsdebatt kring lärarnas viktiga uppdrag för samhällets framtid. En högre lärarstatus är viktigt med tanke på intressebevakningen framöver. 

‍ 

Fullmäktige sammanträder och man kan ännu skicka in initativ

Vi uppmanar våra medlemmar, medlemsgrupper och lärarföreningar att skicka in initativ till fullmäktiges ordinarie möte den 2122 april. Deadline för initativen är den 14 april.

Tröskeln för att väcka ett initiativ ska vara låg och den enskilda medlemmen eller lärarföreningen behöver inte presentera förslag på beslut eller yrkande. Syftet med ett initiativ är att väcka diskussion och debatt och säkerställa att för medlemmarna angelägna frågor tas upp. 

‍ 

Lärarskuggningar på Instagram

Ett "vanligt" valår skulle FSL ha bjudit in kommunalvalskandidater till skolan för att skugga en lärare och på så sätt få en uppdaterad bild av lärarjobbet och skolvardagen. Eftersom pandemiläget sätter stop för det här har vi tänkt om.

 

Fram till kommunalvalet i juni får kandidaterna på ett tryggt sätt en kliva in skolan i dag och höra lärare och rektorer berätta om sitt jobb och sina tankar om skolan. 


Häng med till vårt Instagramkonto!

#samhälletssuperkraft 

‍ 

‍Flera nyheter

FINLANDS SVENSKA LÄRARFÖRBUND (FSL)

Järnvägsmannagatan 6
00520 HELSINGFORS

Tfn 020 749 5460
fornamn.efternamn@fsl.fi