Du är inte ansluten. Nyhetsbrevet kan innehålla viss användarinformation så att de kanske inte visas korrekt.

Nyheter från FSL

Nyheter från FSL

Nyheter från FSL

oktober 2021

‍ 

Ett hurudant FSL vill du ha?

Med jämna mellanrum genomför vi på FSL en medlemsundersökning för att ta reda på hur våra medlemmar ser på sitt fackförbund, vilka frågor man brinner för och hur man tycker att verksamheten ska utvecklas. Nu är det dags igen och vi hoppas att du bästa FSL:are, vill bidra till vårt bygge av ett ännu bättre förbund. Alla som svarar på enkäten (du har fått en personlig länk i din e-post) är med om en röd Kånken-ryggsäck i rött!

‍ 

‍ 

Sex av tio lärare överväger att byta bransch

- Det är alarmerande. Det som oroar mig mycket är bristen på vikarier. Vi får inte tag i korttidsvikarier. Det gör att lärarna får ännu mera på sitt bord när de skall vikariera på håltimmar och kanske ha dubbla grupper. Senast igår sade en lärare till mig: ”Orkar jag läsåret till slut är det bra. Det finns ingen glädje kvar i att undervisa.” Det säger Linda Felixson, huvudförtroendeman i Korsholm och FSL:s representant i OAJ:s styrelse.

‍ 

Vadå lärarregister?

OAJ och FSL har redan länge talat för ett lärarregister och de senaste veckornas nyheter om lärarbrist bekräftar bara det vi länge sagt. 

 

Varför behövs registret och vad handlar det egentligen om? Vi listar åtta punkter. 

‍ 

Vårt kursutbud i höst

Nu kan vi äntligen ordna vanliga närvarokurser igen med givande diskussioner, föreläsningar och fokus på välbefinnande. Spana till exempel in kursen Tredje klass, 19-20.11, för dig med ganska lång arbetserfarehet. 

Det finns också några platser kvar till vår populära FSL-akademi, tveka inte att anmäla dig!

‍ 

‍ 

Önskemålen är många och pengarna räcker inte till allt – Vilka orättvisor vill du ändra på i nästa kollektivavtal?

Nu är hög tid för dig som FSL-medlem att säga dina åsikter kring det nya kollektivavtalet som ska förhandlas fram nästa vår. Under hösten samlar vi in våra medlemmars tankar och önskemål och formulerar dem till tydliga målsättningarna inför förhandlingsrundan, gör din röst hörd! 

‍ 

För att boosta pedagogisk utveckling måste man prata om pedagogik på lärarmötena

Handlar lärarmötena för mycket om praktiska ting och administration? Om tidtabeller, arbetsfördelning, schemaläggning och enskilda elevers utmaningar? För att en pedagogisk utveckling ska ske borde diskussionerna på mötena handla om pedagogik, säger Carina Kiukas, doktor i pedagogik.

‍ 

FSL ger en fjäder i hatten till lokala eldsjälar

På Världslärardagen den 5 oktober 2021 inleder FSL:s lokalföreningar en ny tradition genom att dela ut en helt ny utmärkelse. En medlem i varje lokalförening får då en fjäder i hatten för sitt engagemang och sin aktivitet i föreningen.

 

- Den lokala verksamheten är mycket viktig inom FSL. Utan aktiva på lokalplanet skulle inte FSL vara det förbund vi är idag. Därför vill utöka vårt system med silver- och guldmärken med utmärkelsen "En fjäder i hatten" för att premiera dessa personer, säger Pamela Leka, vice ordförande i FSL. 

‍ 

‍ 

FSL avfyrade startskottet för en nödvändig diskussion om lärresurser på svenska i Finland

Problemet är ingalunda löst, men lösningen ligger närmare i dag än i går och bara vi håller liv vid diskussionen och fortsätter i samma konstruktiva och viktiga anda som under vårt rundabordssamta, så skriver förbundsordförande Inger Damlin efter FSL:s läromedelsevent i början av septemer.

 

Titta på en bandad version av programmet där vi fick lyssna på intressanta inlägg kring både kvalité, efterfrågan och utbud samt finlandssvenska särdrag, digitalisering och författarskap. 

‍ 

FSL på lokal turné

För första gången på länge har förbundet kunnat besöka föreningar och medlemmar ute på fältet. Under några seminariedagar på Åland lyftes bland annat frågan om birsterna i stödsystemet och det faktum att många barn och unga blir utan den hjälp de har rätt till. 

‍Läs mera

 

I Karis träffade FSL bland annat Raseborgs lärarförening och vi förde tillsammans fram hur viktigt det är att timresursen bibehålls på den relativt höga nivå som den ligger på i dagsläget. 

 

– En klar majoritet av klasserna har ett elevantal under 20 och det är en förutsättning för att hinna se och hjälpa alla elever och studerande, vars mående försämras och stödbehov ökar, säger Niclas Zweigberg, ordförande för Raseborgs lärarförenig.

 

Turnén fortsätter under hösten, hoppas vi ses! 

Helsingfors universitet planerar speciallärarutbildning på svenska

Tanken är att utbildningen skall börja redan hösten 2022. Behovet av speciallärare är stort i södra Finland, vi måste ta tag i den här frågan, säger Erika Löfström vid HU.

 

– Behörighetsprocenten för speciallärare varierar mycket i de tvåspråkiga kommunerna och är ställvis så låg som 25 procent, vilket är väldigt lågt. De kommuner som har det väl ställt har en behörighetsgrad på 85 procent. Ingenstans är vi uppe i 90 eller 100 procent

‍ 

‍Flera nyheter

FINLANDS SVENSKA LÄRARFÖRBUND (FSL)

Järnvägsmannagatan 6
00520 HELSINGFORS

Tfn 020 749 5460
fornamn.efternamn@fsl.fi