Du är inte ansluten. Nyhetsbrevet kan innehålla viss användarinformation så att de kanske inte visas korrekt.

Nyheter från FSL

Nyheter från FSL

Nyheter från FSL

november 2021

‍ 

Vad har du förväntningar på det nya avtalet? Svara på vår enkät!

När lärarfacket formulerar vilka mål man vill uppnå när de nya avtalen förhandlas fram, är det medlemmarnas prioriteringar och önskemål som styr.

 

Svara på vår enkät och berätta vad du tycker om till exempel högre lön kontra färre arbetsuppgifter och allmän löneförhöjning kontra lokala justeringspotter.

‍ 

‍ 

Kurs för rektorer i januari

Den 14-15 januari 2022 samlar vi alla intresserade rektorer för en tvådagarskurs i Tammerfors. På programmet står, utöver trevlig middag, mingel och fysisk aktivitet:

- Juridik för rektorn
- Att kommunicera som chef
- Rektorernas arbetstid

Anmäl dig via medlemsintran, välkommen!

‍ 

‍ 

Boka in Educamässan i januari 2022

Äntligen träffas vi i Hörnan igen! 

Under två dagar i januari (28-29.1) bubblar det av liv i mässcentret i Helsingfors då vi slår upp dörrarna till Nordens ledande utbildningsevemang igen. Det svenskspråkiga kvarteret är fyllt till bredden med utställare från hela det finlandssvenska utbildningsfältet. Kom på mässan som bjuder på välbehövligt mingel, spännande nyheter och livesändningar!


Temat för programmet i Hörnan är En god utbildning för alla. Programmet publiceras i sin helhet i början av december så håll utkik för det och boka in mässan i din kalender. 

‍ 

Motioner efterlyser mera pengar till FSL:s föreningar och ett tak för usken 

Till FSL:s fullmäktigesammanträde den 10-11 november har inkommit hela sju motioner. I dem behandlas bland annat arvodet för klasshandledare, en sänkt usk och förbundets återbäring till medlemsföreningarna.

Följ oss på sociala medier och #fslfullmäktige för uppdateringar från mötet. Torsdag 11.11 kl. 15.00  blir det "Fullis eftersnack" på Instagram, häng gärna med vår livesändning då. Tidningen Läraren är givetvis på plats och rapporterar från mötet.  

‍ 

Ny inloggning till Member+ där du hittar en uppsjö av medlemsförmåner

Som FSL-medlem hör du till Akava, den fackliga centralorganisationen för akademiker i Finland. Akava erbjuder sina medlemmar en uppsjö förmåner och rabatter via sin tjänst Member+. Inloggningen till webbplatsen har förnyats för FSL:are och i den här artikeln beskriver vi hur du gör för att logga in och ta del av förmånerna.

‍ 

‍ 

Svensk behörighet inte självskriven för finländska lärare

Det råder en uppfattning om att en finländsk lärarutbildning enligt nuvarande nordiska överenskommelser automatiskt ger behörighet i Sverige. Frågan har aktualiserats efter att det blivit känt att Åbo Akademi vill lansera en finländsk klasslärarutbildning i Uppsala.

‍ 

Avtalsförhandlingarna i ett nötskal

Lönegrunder, arvoden och undervisningsskyldigheter - det här och mycket mer regleras i kollektivavtal. Ett kollektivavtal är ett avtal mellan arbetsgivarnas organisation och facket om anställningsvillkoren på arbetsplatserna. Kommunsektorns avtal löper ut i slutet av februari 2022 och inom den privata utbildningssektorn i slutet av mars och nu ska nya avtal förhandlas fram. 

‍ 

Pinsamt att Finland är i samma klass som Grekland

Undervisningsminister Li Andersson tycker att det är direkt pinsamt att Finland tillsammans med Grekland sällar sig till skaran OECD-länder där utbildningsanslagen har minskat. Andersson hoppas att den trenden nu är bruten och om hon får bestämma är följande regerings stora utbildningspolitiska satsning en genomgripande reform av trestegsstödet.

‍ 

‍Flera nyheter

FINLANDS SVENSKA LÄRARFÖRBUND (FSL)

Järnvägsmannagatan 6
00520 HELSINGFORS

Tfn 020 749 5460
fornamn.efternamn@fsl.fi