Du är inte ansluten. Nyhetsbrevet kan innehålla viss användarinformation så att de kanske inte visas korrekt.

Nyheter från FSL

Nyheter från FSL

Nyheter från FSL

februari 2022

‍ 

Kontrollera dina medlemsuppgifter – vinn en Fiskars sax!

Under vårens avtalsförhandlingar är det viktigt att vi kan komma i kontakt med dig som FSL-medlem och att du angett rätt information om till exempel din arbetsgivare och ditt anställningsförhållande. Vi ber dig därför nu kontrollera att dina medlemsuppgifter är uppdaterade.

 

Bland alla medlemmar som går in och granskar och vid behov uppdaterar sina medlemsuppgifter under februari 2022 lottar vi ut fem Fiskars-saxar.

‍ 

‍ 

Avtalsrundans ABC

KT, AKTA, UKTA och FOSU. Har du koll på förkortningarna?

 

Lönegrunder, undervisningsskyldigheter och mycket mer regleras i kollektivavtal. Ett kollektivavtal är ett avtal mellan arbetsgivarnas organisation och facket om anställningsvillkoren på arbetsplatserna. Kommunsektorns avtal löper ut i slutet av februari 2022 och inom den privata utbildningssektorn i slutet av mars och nu ska nya avtal förhandlas fram. 

 

Tidningen Läraren reder ut terminologin inför vårens avtalsförhandlingar.

‍ 

‍ 

Läs och skriv under vårt gemensamma brev till Finland!

Som en del av kampanjen Vi formar framtider har lärarfacket tillsammans med hundratals medlemmar formulerat ett brev till Finland.

 

"Kära Finland, vi lärare betyder mycket för många. Vi sporrar, fostrar och är trygga vuxna. Vi lär ut läsfärdighet, kamratskap och nyfikenhet, integralkalkyl och grunderna i svetsning, vi stöder elever och studerande att växa som människor..."

 

Haka på redan nu genom att läsa och underteckna brevet. Varje underskrift är viktig för vår kampanj för en högre lärarstatus i Finland! 

‍ 

Det här är FSL:s kandidater i OAJ:s val

OAJ:s fullmäktige är lärarfacket OAJ:s högsta beslutande organ. I vår väljs 150 ledamöter för en ny mandatperiod på fyra år. FSL utgör en egen valkrets och besitter 8 platser i fullmäktige. Tidningen Läraren har intervjuat alla 14 FSL:are som kandiderar i valet. 

‍ 

Regelbunden dialog och humor ger färre konflikter

I Borgå kan lärarfacket och stadens tjänstemän och beslutsfattare skryta med ett riktigt gott samarbete. Tröskeln är låg för att ringa eller mejla med en fråga och dialogen är aktiv åt båda hållen. Man är genuint intresserade av vad lärarkåren tycker, säger Pernilla Granlund, ordförande för Borgå lärarförening.

‍ 

‍ 

”Vi vill göra klasslärarna till ännu bättre klasslärare”

Vid Åbo Akademi ser man för tillfället över sin klasslärarutbildning och gör vissa justeringar. Bland annat ska de studerande ges bättre redskap för att vara uttryckligen klasslärare. Det sker genom ett så kallat långt ”klasslärarbiämne” på 60 studiepoäng. Vi vill säkerställa att klasslärarna har beredskap att undervisa grundskolans alla ämnen, säger professor Ria Heilä-Ylikallio, utbildningslinjeansvarig för ÅA:s klasslärarutbildning.

‍ 

OAJ:s arbetslivsbarometer: Lärarnas arbetsmängd får inte öka

Lärarna upplever att arbetsförhållandena har försämrats ytterligare. Arbetet har ökat, blivit splittrat och går ut över fritiden. Det här visar OAJ:s färska arbetslivsbarometer för utbildningssektorn. I vårens avtalsrunda betonar OAJ särskilt begränsad arbetsmängd och bättre välbefinnande i arbetet.

‍ 

Gymnasielärare – sista chansen att svara på läromedelsenkät!

FSL undersöker läromedelssituationen i de finlandssvenska gymnasierna. Genom en enkät till gymnasielärare och rektorer vill vi få en uppdaterad bild av tillgång och kvalitet på lärresurserna på svenska. Undersökningen har skickats till gymnasielärare och rektorer per mejl. Sista möjliga chansen att besvara enkäten är 18 februari!  

‍ 

‍Flera nyheter

FINLANDS SVENSKA LÄRARFÖRBUND (FSL)

Järnvägsmannagatan 6
00520 HELSINGFORS

Tfn 020 749 5460
fornamn.efternamn@fsl.fi