Du är inte ansluten. Nyhetsbrevet kan innehålla viss användarinformation så att de kanske inte visas korrekt.

Nyheter från FSL 20.9.2022

Nyheter från FSL 20.9.2022

Nyheter från FSL

september 2022

‍ 

Löneprogrammet kräver lokal aktivitet

Efter en sällsynt mödosam avtalsvår är samtliga avtal inom undervisningssektorn i hamn. FSL:s förbundssekreterare Pocke Wikström och ombudsman Jens Mattfolk redogör för de centrala förändringarna i de nya avtalen. Se hela livesändningen här!

‍ 

‍ 

Ålderstigen lärarkår kan skapa lärarbrist

I år var det ovanligt många skolor som de sista veckorna inför skolstarten desperat ropade efter personal. Läget lär inte bli bättre under de närmaste åren, när en stor andel av de finlandssvenska lärarna går i pension enligt FSL:s medlemsregister.

‍ 

‍ 

Blogg: Skolfrånvaro ett komplext problem som kräver resurser

Skolfrånvaro är ett samhällsfenomen som växer, inte bara i Finland utan världen över. Elever som under perioder är frånvarande redan i grundskolan kan drabbas av stora och negativa konsekvenser för en lång tid av deras liv. I Finland har reaktionerna på fenomenet på många håll varit långsamma, inte minst på nationell nivå. Många elever får stöd för sent eller blir helt utan. 

‍ 

PM för läsåret 2022–2023

Det viktigaste kollektivavtalet säger om bland annat lön, samplanering och FBA-dagar komprimerar FSL i ett årligt PM. En pappersversion av PM:et har publicerats i höstterminens första nummer av Läraren. Här nedan hittar du PM:et för läsåret 2022–2023 som PDF.

‍ 

Ledare: Ta huvudet ur busken – kartlägg lärarbehovet

Det råder skriande brist på behöriga lärare inom småbarnspedagogik. Det visar en kartläggning som Svenska Yle har gjort. Resultatet är föga överraskande. Bristen har varit påtaglig redan i många år, i synnerhet i huvudstadsregionen, skriver Mattias Fagerholm.

‍ 

‍ 

Inga problem att få igång strejkmaskineriet

Odförandena för tre FSL-föreningar som berördes av vårens lärarstrejk samlades för ett strejkbokslut på FSL:s kansli. Pernilla Lindström, Vanda svenska lf, Kent Ketomäki, Helsingfors svenska lf och Tomas Jaakkola, Esbo-Grankulla lf diskuterade erfarenheter av strejken med tidningen Lärarens chefredaktör Mattias Fagerholm som moderator.

‍ 

Kolumn: Allt börjar med en bra lärare

Alla har vi minnen av bra lärare. Bra lärare som gått bredvid oss en bit på vägen. Lärare som varit möjliggörare eller varför inte vägvisare i någon mån. Vi bygger inte framtiden genom att plocka fram fel och misslyckanden. Vi bygger framtiden genom att konkret lyfta fram läraruppdragets kärna och vikten av att det finns lärare som levererar. Offentligt anställda är samhällets ryggrad också i mångkrisandets tidevarv.

‍ 

Save the date: Educa-mässan 2023!

Den 27–28 januari 2023 samlas vi äntligen igen för Educamässan i Helsingfors. Mässan är en fantastisk mötesplats för alla som jobbar med skola och utbildning i Finland. Boka in datumen i din kalender redan nu, och håll utkik i våra kanaler för mer information om programmet i det svenskspråkiga kvarteret Hörnan som FSL är en del av!

‍ 

FINLANDS SVENSKA LÄRARFÖRBUND (FSL)

Järnvägsmannagatan 6
00520 HELSINGFORS

Tfn 020 749 5460
fornamn.efternamn@fsl.fi