Du är inte ansluten. Nyhetsbrevet kan innehålla viss användarinformation så att de kanske inte visas korrekt.

Nyheter från FSL 10/2022

Nyheter från FSL 10/2022

Nyheter från FSL

oktober 2022

‍ 

Nya familjeledigheter

Har du koll på den nya lagstiftningen om familjeledigheter? Den nya lagstiftningen om familjeledigheter trädde i kraft 1.8.2022. Den tidigare moderskapsledigheten och faderskapsledigheten har nu ersatts av graviditets- och föräldraledighet. Vi har nu uppdaterat vår information om familjeledigheter som gäller familjer där barnet fötts efter 4.9.2022.

‍ 

‍ 

Förhandlingsresultatet för justeringspotten godkänt

I juni avtalade man om undervisningssektorns tjänste- och arbetskollektivavtal för perioden 1.5.2022–30.4.2025. Avtalet innehåller en justeringspott på 0,5% för 2022 utöver den allmänna förhöjningen. I oktober godkände OAJ:s styrelse förhandlingsresultatet för justeringspotten.

‍ 

‍ 

Medlemskortet blir digitalt – ladda ner vår app!

Vid årsskiftet går FSL och OAJ över till digitala medlemskort. Passa redan nu på att ladda ner FSL:s egen app Lärarrummet, där du kommer hitta den digitala versionen av ditt medlemskort.

 

Via appen kan du också logga in i medlemsintran. Där kan du uppdatera dina medlemsuppgifter och meddela oss om du till exempel byter arbetsplats.

 

P.S. Notera också att du måste betala din medlemsavgift så länge du är medlem, även om du byter till ett annat jobb.

 

Ladda ner Lärarrummet via Google Play eller App Store!

Veronica lämnade lärarbanan

Veronica Lönnqvist sade upp sig från sin fasta lärartjänst och kastade sig in i en osäker framtid som privatföretagare. En orsak till branschbytet är den anspråkslösa lärarlönen.

‍ 

Svara på vår strejkenkät!

Deltog du i lärarstrejken i våras? Medlemmar på de orter som omfattades av strejkerna har fått en enkät per e-post. Med den korta undersökningen, som bara tar ett par minuter av din tid, vill vi ta reda på hur våra medlemmar upplevde strejken och förhandlingskommunikationen. Delta gärna!

‍ 

‍ 

Dessa fick en fjäder i hatten

På Världslärardagen den 5 oktober passade vi på att ge våra aktiva medlemmar, som får vårt lärarförbund att rulla på det lokala planet, lite extra uppmärksamhet. FSL:s föreningar runt om i landet delade ut FSL-utmärkelsen "En fjäder i hatten" till en av sina eldsjälar. 

‍ 

Är det dags att slopa studentproven?

"Under de senaste veckorna har det glädjande nog förts en diskussion kring gymnasieutbildningen i vårt land. Olika förslag om att avskaffa studentexamen, att erbjuda fler sätt att visa sin kunskap på och hitta alternativa sätt att erhålla en studieplats på tredje stadiet har diskuterats", skriver förbundsordförande Inger Damlin i sin blogg.

‍ 

Psykologisk trygghet på arbetsplatsen ger bättre undervisning

Hur skapar man en god arbetsmiljö och psykologisk trygghet på arbetsplatsen? Tidningen Läraren ställde frågan till Line Arnmark vid Københavns Professionshøjskole. Arnmark föreläste inför nordiska lärare på NLS sommarkurs om vikten av att försöka bygga upp en skolmiljö där lärarna känner sig trygga.

‍ 

‍P.S. Kolla in den nya KIILA-rehabiliteringen för FSL:are 2023–2024

FINLANDS SVENSKA LÄRARFÖRBUND (FSL)

Järnvägsmannagatan 6
00520 HELSINGFORS

Tfn 020 749 5460
fornamn.efternamn@fsl.fi