Du är inte ansluten. Nyhetsbrevet kan innehålla viss användarinformation så att de kanske inte visas korrekt.

Nyheter från FSL - maj 2018

Nyheter från FSL - maj 2018
 

Nyheter från FSL

den 16 maj 2018

 

I detta nyhetsbrev:

 

"Bryt den tysta överenskommelsen om ett lönetak"

Vi hör ofta arbetsgivarna i huvudstadsregionen säga att det inte går att höja lärarlönerna, men det är inte sant. Så sade Christer Holmlund, FSL:s ordförande, vid öppningen av förbundsfullmäktiges vårmöte i Tammerfors den 25 april 2018. Man är inte beredda att betala det som krävs för att kunna anställa behörig undervisningspersonal.

 

Försök med årsarbetstid - frågor och svar

Hösten 2018 kommer ett försök med årsarbetstid inledas i två grundskolor i Vanda. I den här artikeln svarar vi på nio frågor om årsarbetstidsmodellen. Vi reder till exempel ut vad det innebär om man överskrider det fastslagna antalet timmar och hur det blir med sommaravbrottet.

"Lärarna och rektorerna är inga bottenlösa brunnar"

Arbetsglädje och entusiasm förmår inte längre bära upp lärarnas och rektorernas välmående och trivsel. Lärarfacket OAJ:s färska arbetslivsbarometer vittnar om allt sämre arbetshälsa inom hela utbildningssektorn. Förbundsordförande Christer Holmlund, kräver linjedragningar som drar ner på reformtempot.

Här hittar du en sammanfattning av resultaten från Arbetslivsbarometern.

Kongressen närmar sig

Om en knapp månad ordnas förbundets XII ordinare kongress i Helsingfors. Kongressen är vårt högsta beslutande organ och runt 150 delegater kommer att samlas i dagarna två för att bland annat dra upp riktlinjer för de kommande fyra åren och välja förbundsordförande. 

I och med kongressen tar vi också officiellt i bruk vår nya slogan "Vi visar vägen". Vi är ett förbund som tillsammans med våra medlemmar vill visa vägen för skolutveckling och pedagogiskt kunnande. FSL som fackförbund vill också visa vägen för bra arbetsförhållanden och ett tryggt, rättvist och givande arbetsliv.



Du som är på väg till kongressen hittar alla mötesdokument och annan praktisk information på vår Intra. Du torde redan ha fått information om hur du loggar in men om inte, kontakta vår kommunikatör Mirjam Heir-Lindström, mirjam.heir-lindstrom@fsl.fi, så hjälper hon dig. 

Vi ses på Stafettkarnevalen!

Vi har packat bilen full med kaffe och bullar och kommer till Åbo och Stafettkarnevalen denna helg. Leta upp vårt vita tält och ta dig en välförtjänt paus, vi har också med våra nackmassageapparater - kom och testa!

Avboka lärarkalendern om du inte vill ha den

Som medlesmförmån delar vi ut en lärarkalender inför varje nytt läsår. Om du känner på dig att du inte behöver en kalender kommande höst kan du avboka den via vårt elektroniska medlemsregister. Du loggar in med ditt medlemsnummer och personbeteckningens slutdel, kryssa sedan för att du inte vill ha kalendern och klicka på uppdatera längst ner på sidan! 

KIILA-rehabilitering - ansök om en plats!

FSL erbjuder åtta medlemmar en kursplats på den yrkesinriktade KIILA-rehabiliteringen i Härmä, med start hösten 2018. Den svenskspråkiga kursen är kostnadsfri och omfattar 10-13 öppenvårdsdygn, 1 individuell öppenvårdsdag och 2-4 individuella besök. Ansök senast den 27 juli 2018!

 

Utnyttja dina medlemsförmåner

På webbadressen www.memberplus.fi hittar du så gott som alla de medlemsförmåner du har tillgång till med ditt FSL-medlemskort. Du måste registrera dig innan du loggar in första gången men det går snabbt och kräver inga medlemsnummer eller dylikt. Ange "Opetusalan ammattijärjestö OAJ" i menyn för "Liitto". (Webbsidan finns tyvärr endast på finska så hör av dig till oss om du behöver hjälp!)

Just nu erbjuds du till exempel följande förmåner:

- Rabatt på övernattning vid Spahotellet i Nådendal
- Billigare gymkort vid Elixia
- Rabatt på Eckerö Lines kryssningar till Tallinn

 

Arbetslös i sommar?

Om du blir arbetslös under sommaravbrottet kan du ansöka om inkomstrelaterad dagpenning från Lärarnas arbetslöshetskassa, summan är betydligt högre än den som Folkpensionsanstalten betalar ut.

Börja med att anmäl dig som arbetslös via TE-byrån, gör det i god tid innan arbetet upphör så att du inte går miste om några pengar. Kom också ihåg att meddela vår avdelningssekreterare Anita Stark, anita.stark@fsl.fi, för information om hur du betalar den sänkta medlemavgiften på 6,20 euro/månad till oss.

Enklast ansöker du sedan om dagpenningen från A-kassan via webbtjänsten Openetti. Användarnamn för att kunna logga in får du genom att skicka e-post till asiakaspalvelu@opetk.fi, meddela sitt namn, födelsetid och att du är medlem i FSL. Lösenordet är ditt födelsedatum (ddmmåå).

 
Vill du avsluta din prenumeration på Nyheter fån FSL? Klicka här!