Du är inte ansluten. Nyhetsbrevet kan innehålla viss användarinformation så att de kanske inte visas korrekt.

Nyheter från FSL - oktober 2018

Nyheter från FSL - oktober 2018
 

Nyheter från FSL

den 5 oktober 2018

 

I detta nyhetsbrev:

Vi firar världslärardagen!

Idag uppmärksammar vi lärare över hela världen! Trots lärarjobbets stundvis utmanande dagar är det väldigt få som skulle vilja byta yrke, nio av tio FSL:are är nöjda med att vara just lärare. Det här är en styrka i yrkeskåren som vi uppmärksammar allt för sällan, säger förbundsordförande Christer Holmlund.

Idag på Världslärardagen hoppas vi att ni verkligen firar er själva lite extra. Dela gärna bilder på sociala medier och tagga med #världensbästayrke. På Facebook kan du uppdatera din profilbild med en ram vi har skapat just för den här dagen!

 

Det saknas en röd tråd i gymnasieutbildningen

Idag på Världslärardagen uppmärksammar vi även gymnasieutbildningens avsaknad av röd tråd. I ett pressmeddelande skriver vi så här:

Allt för många förändringar på allt för kort tid har skapat en villrådighet inom gymnasieutbildningen och det är energikrävande för lärarna. Det finns en osäkerhet kring hur man ska prioritera i undervisningen, lärarna vill ju studerandenas bästa och jobbar därför väldigt hårt, säger Christoffer Sourander, lektor vid Kimitoöns gymnasium och fullmäktigeledamot i FSL.

 

Mattias Fagerholm är ny chefredaktör för Läraren

PeM Mattias Fagerholm, 47, har av styrelsen för Finlands svenska lärarförbund FSL valts till ny chefredaktör för tidningen Läraren. Fagerholm jobbade som klasslärare i Kyrkslätt i fem års tid innan han sökte sig till journalistikens värld. Han har jobbat vid Yle i 15 års tid. Senast har han fungerat som verksamhetsledare vid tankesmedjan Agenda, som utgör en del av Svenska Bildningsförbundet.

 

OAJ utlyser övertidsförbud och förbud mot skiftesbyte i privata daghem

Förbudet inleds måndagen den 8 oktober klockan 00.00. Det är en politisk manifestation mot regeringens planer på att försämra arbetstagarnas uppsägningsskydd i små företag. Förhandlingsdirektör Petri Lindroos på OAJ svarar på 10 frågor om förbudet.

 

Lönerna höjs i universiteten

Löneförhöjningar är på kommande i universiteten. Ett förhandlingsresultat som gäller utvecklandet av universitetens lönesystem nåddes i slutet av september. Två justeringspotter finns till förfogande för att utveckla lönesystemet; från 1.1.2019 en pott om 0,5 procent och från 1.6.2019 en pott om 0,85 procent av lönesumman.

 

"Skolan ska inte bära ansvaret för Move!"

Move!-testets syfte är inte pedagogiskt och hör därför inte hemma i skolan, säger Finlands svenska lärarförbunds ordförande Christer Holmlund. Gymnastiken ska, i likhet med andra ämnen, fokusera på elevens väg till en hållbar livsstil.

 

Alla nyvalda fullmäktigeledamöter kallas till möte

Fullmäktigemötet hålls i Tammerfors den 14–15 november 2018. Möteshandlingarna finns på FSL:s Intra senast i slutet av vecka 43. Mötet hålls i Tammerfors. Under mötet behandlas stadegeenliga ärenden och övriga ärenden. Mötet innehåller även en seminariedel.

 

Vad är en motion eller ett initiativ?

I FSL är det medlemmarna som bestämmer vad som skall stå på programmet, vilka frågor vi arbetar för och vad din medlemsavgift används till. Vill du vara med och bestämma? Skriv då en motion eller ett så kallat initiativ.

En motion bör innehålla ett motiverat förslag till beslut och lämnas in senast fyra veckor före fullmäktiges möte. Ett inititaiv kräver däremot inte att den som väcker initiativet presenterar ett förslag på beslut. Initiativet kan gälla en fråga som en medlemsförening eller enskild medlem önskar ta upp till behandling. Initiativ måste lämnas in en vecka före fullmäktigemötet och två veckor före ett styrelsemöte.

På vår webbsida kan du se ett videoklipp med ombudsman Jens Mattfolk där han berättar om motioner och initiativ.

 

Så här kan du stressa rätt - Christoph Treier delar med sig av sina bästa tips

Som lärare eller rektor är det omöjligt att helt undvika stress, skolmiljön är stressig, konstaterar den mentala tränaren Christoph Treier. Däremot kan du bli bättre på att tåla stress, bland annat genom att skilja på när du är stressad och när du ”bara” har mycket att göra.

 

Försök med årsarbetstid är på gång

Runt 300 grundskolelärare försöker som bäst med årsarbetstid. I bland annat Vanda (Vireumäen koulu) har man nu varit med i försöket i en dryg månad. Läs mer (på finska) om de frågor som uppstått. Målet med årsarbetstidsförsöket är att synliggöra allt det arbete som lärare gör och lättare kunna sätta gränser för arbetstiden. 

 

Insändare under månaden som gått

Förbundsstyrelsens insändare i Vasabladet (8.9.2018): "Skolan är en av många viktiga parter i mobbningsarbetet"

Förbundsordförandes insändare i bland annat Åbo Underrättelser (25.9.2018): "Dags att betala tillbaka skulden"

 

OECD-undersökningen rätt dyster läsning - OAJ föreslår åtgärder

Enligt undersökningen Education at a Glance 2018 ligger Finland efter de andra medlemsländerna vad gäller deltagande i småbarnspedagogiken och finansieringen av den grundläggande utbildningen. De finländska barnens skoldagar är korta i jämförelse med andra OECD-länder. Även om tiden används effektivt till att främja lärandet så sjunker inlärningsresultaten.

Rubriker i pressen

Här ett plock av intressanta artiklar från den senaste månaden: