Du är inte ansluten. Nyhetsbrevet kan innehålla viss användarinformation så att de kanske inte visas korrekt.

Nyheter från FSL - november 2018

Nyheter från FSL - november 2018
 

Nyheter från FSL

den 12 november 2018

 

I detta nyhetsbrev:

Ett nytt fullmäktige samlas

Fullmäktige är nu vårt högsta beslutande organ och de nya ledamöterna samlas för höstmöte den 14-15 november i Tammerfors. Under mötet behandlas bland annat verksamhetsplanen för 2019 och budgeten. En ny styrelse för förbundet och presidium för fullmäktige ska också väljas. Du kan följa med mötesdagarna på vår webbsida och på #fslfullmäktige.

Linda Felixson från Korsholm har suttit i förbundsstyrelsen i fyra år och berättar i ett kort videoklipp på fsl.fi om vad styrelsen gör, hur ett möte går till och vad hon tror att den kommande styrelsen får ta itu med.

Fullmäktige kommer att behandla en motion och ett antal initiativ.

Rektorernas arbetsbord svämmar över - vi måste kunna dela på ledarskapet

Det finns ett stort behov av tilläggsresurser för att kunna fördela ledarskapet på fler personer. Mer tid för rektorerna att sköta alla olika arbetsuppgifter förbättras inte bara lärarnas utan också elevernas välmående och ork. 

- Det är klart att har lärarna mycket så har jag som rektor mycket, säger Inger Nabb, rektor för Vikinga skola i Vasa, som också konstaterar att elevfrågorna ofta är utmanande nuförtiden.

När kollade du dina medlemsuppgifter senast?

Du känner väl till de elektroniska medlemssidorna där du kan kolla dina uppgifter? Logga in och se över så att du har angett rätt arbetsgivare, arbetsplats, adress och så vidare. Dubbelkolla också på ditt lönekvitto att medlemsavgiften dras av lönen som den ska. Förbundskansliet tackar på förhand! 

Educamässan 2019

Edcua 2019 ordnas den 25–26 januari 2019 i Mässcentret i Helsingfors. Mässan är flitigt besökt av bland annat lärare, rektorer och skolledare och ifjol noterades ett nytt besökarrekord igen, nästan 18 000. Inträdet är gratis så kom med du också!

Temat i Hörnan är välbefinnande. Huvudtalarea är den svenska forskaren och docenten Elza Dunkels från Umeå. Hon är expert på nätkulturer, näthat och nätkärlek. Hon kommer att föreläsa både på fredagen och lördagen under rubriken "Skolans roll i digitaliseringen".

Vi utbildar våra skolombud

Under år 2018 och 2019 ordnar FSL regionala kurser för alla runt 300 skolombud ute på fältet. Följande kurs ordnas i Vasa!

På varje skola där det finns FSL-medlemmar finns också ett skolombud som fungerar som kontaktperson till den lokala lärarföreningen och förbundet. Med hjälp av skolombuden får våra medlemmar en bättre medlemsservice på sin arbetsplats. 

Ordning på arbetsmarknaden

Beredningen av motiveringarna till förnyandet av arbetsavtalslagstiftningen har försiggått i god anda. Ändringarna har berört förnyandet av uppsägningsskyddet, vilket ledde till dramatiska åtgärder på arbetsmarknaden. Statsminister Juha Sipilä framlade efter en hel del knotande en kompromiss, som innebar att arbetsmarknadsorganisationerna kunde delta i beredningsarbetet, som nu är slutfört efter tre möten.

Kriterier också för vitsorden 5, 7 och 9

Utbildningsstyrelsen eftersträvar en mer likvärdig slutbedömning inom den grundläggande utbildningen genom att fastställa kriterier också för vitsorden 5, 7 och 9. I kriterierna beskrivs vad eleven ska kunna för att uppnå det ifrågavarande vitsordet. För närvarande definieras kunskaper endast för vitsordet 8. Likvärdigheten i bedömningen och jämförbarheten av vitsord har väckt oro både bland sakkunniga inom utbildning och i familjer.

Vilka förändringar sker i gymnasiet?

Arbetet med att förnya grunderna för gymnasiets läroplan har kört igång. Grunderna utarbetas i samarbete med en stor grupp intressenter och sakkunniga, FSL är  förstås med som en part här! 

Arbetsgruppernas arbete pågår fram till februari 2019. Då publiceras den första versionen av grunderna för gymnasiets läroplan och utlåtanden begärs av intressegrupperna.

Problem med inneluft tas inte på allvar

Trots OAJ:s kritik har THL inte ändrat på texten i det nationella inneluft- och hälsoprogrammet. Nu förminskar och stämplar skrivelserna personer som lider av inneluftproblem, menar sakkunniga på lärarfacket OAJ.

Gemensamma direktiv för digitaliseringen i grundskolan är på kommande

Digitaliseringen inom den grundläggande utbildningen framskrider fort. Det förutsätter en gemensam förståelse för och syn på hur digitaliseringen ska förverkligas och utvecklas för elevens bästa.

Riktlinjerna för digitaliseringen ska fungera som ett praktiskt verktyg, där man definierar de lika aktörernas roller och uppgifter som en del av helheten. Det finns många perspektiv på digitaliseringen av undervisningen. I det första utkastet har infrastrukturen, kompetenserna, innehållen och tjänsterna lyfts fram.

Tutorlärare också i gymnasiet

Utbildningsstyrelsen har meddelat att utbildningsanordnarna kan ansöka om statligt tutorstöd för såväl den grundläggande utbildningen som gymnasieutbildning. Modellen med tutorlärare i grundskolan har slagit genom väl. 90 procent av kommunerna har ansökt och fått stöd för verksamheten, omtalar undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen (Saml).

Inbjudan: Informell mottagning för Carl-Erik Rusk

Vår långvarige chefredaktör Carl-Erik Rusk går i pension och förbundet vill med anledning av detta bjuda till en informell mottagning 12.12.2018 klockan 14.30-17.00. Platsen är ”Valopiha” i Akavahuset, Järnvägsmannagatan 6 i Helsingfors. Ingen förhandsanmälan behövs.

Rubriker i pressen

Här ett plock av intressanta artiklar från den senaste månaden: