Du är inte ansluten. Nyhetsbrevet kan innehålla viss användarinformation så att de kanske inte visas korrekt.

Nyheter från FSL - augusti 2019

Nyheter från FSL - augusti 2019
   

Nyheter från FSL

den 20 augusti 2019

 

I detta nyhetsbrev:

En hösthälsning från förbundet

 

Välkomna tillbaka till skolan, vi hoppas att ni är lika taggade inför ett nytt läsår som vi är här på förbundet.

Läsåret 2019-20 kommer vi att fokusera extra mycket på välmående i arbetet och den här satsningen inleds redan i höst. Snart kommer ni också att hitta mera innehåll om välmående och ork i arbetet på vår webbsida under en helt egen Må Bra-flik. Om ni har önskemål eller idéer på hur vi kunde ta upp välmående eller vilken typs info ni saknar får ni gärna höra av er till Frida Holmberg på frida.holmberg@fsl.fi.

I samband med innehåll som handlar om det här temat använder vi hashtaggen #måbrapåjobbet - den får ni medlemmar väldigt gärna använda på sociala medier!

 


 

Pressmeddelande: FSL oroar sig för lärarnas arbetsbelastning 

 

Våra lärare trivs överlag bra med sitt arbete. Många upplever att de utför ett meningsfullt jobb, visar arbetslivsundersökningar. Samtidigt drabbas allt fler lärare av utbrändhet. Finlands svenska lärarförbund FSL oroar sig i synnerhet för att arbetsbelastningen är stor bland de unga lärarna.

 

-Vi är oroliga över att attraktionskraften för läraryrket ska minska. Därför är det viktigt att ta oron på allvar och börja jobba förebyggande för att vi ska ha en yrkeskår som vill fortsätta med det värdefulla yrke de har, säger förbundsordförande Christer Holmlund.

Antalet lärare som blir sjukskrivna på grund av utbrändhet ökar. Särskilt oroväckande är att det i hög grad är unga lärare i början av sin karriär som drabbas.

Rhonda Lindkvist är en av de lärare som har drabbats av arbetsutmattning. År 2017 gick hon i väggen och var sjukskriven i nästan ett helt läsår.

-Jag undervisade en grupp elever med många olika behov, precis som alla lärare gör. Jag ställde höga krav på mig själv och då jag började bli utmattad upplevde jag att felet låg hos mig själv och jobbade ännu hårdare. Mängden arbetsuppgifter utanför undervisningen kan periodvis bli väldigt stor och tidskrävande. Till slut blev det för mycket, säger Lindkvist.

 

Läs resten av pressmeddelandet här.

 

 

Höstens kurser

 

I höst ordnar vi kurser både för lärare med 20 års erfarenhet i arbetslivet samt för förtroendemännen.

Rådplädgningsdagar ordnas både i Helsingfors och Vasa.

 

Kursen Tredje klass för lärare med minst 20 års arbetserfarenhet är redan fullbokad. Den går av stapeln den 13-14 september i Tammerfors.

 

På Förtroendemannakursen finns fortfarande plats, den ordnas den 9-10 oktober i Tammerfors.

 

Läs mer om kurserna.

 

 

 

 

  

Har du uppdaterat dina medlemsuppgifter?

Har du bytt jobb eller flyttat under sommaren? 

Kom i så fall ihåg att höra av dig till FSL-kansliet om alla förändringar i ditt anställningsförhållande och dina kontaktuppgifter. 

 

Har du frågor om ditt medlemskap är du alltid välkommen att kontakta vår avdelningssekreterare Anita Stark, anita.stark@fsl.fi, tfn: 020 749 54 64. 

 

Ändringar kan du göra via våra elektroniska medlemssidor.

 

 

   

Det här får du som FSL-medlem

 

Som FSL-medlem är du försäkrad i företaget Turva. Du får även medlemstidningen Läraren och du har tillgång till en mängd rabatter och förmåner på till exempel hotellövernattningar och gymkort. 

På webbadressen https://www.memberplus.fi/ hittar du så gott som alla de medlemsförmåner som du har tillgång till med ditt FSL-medlemskort. Du måste registrera dig innan du loggar in första gången men det går snabbt och kräver inga medlemsnummer eller dylikt. Ange "Opetusalan ammattijärjestö OAJ" i menyn för "Liitto".

 

Mer om dina förmåner.

 

 

 

 

Dags att beställa broschyren "I första klass"

 

Också i år har FSL producerat broschyren I första klass. Broschyren riktar sig till förstaklassarnas föräldrar och är en introduktion till dagens skola och skolarbete.

 

Skolombuden har fått info om broschyren, men om er skola ännu behöver broschyrer kan ni kontakta anita.stark@fsl.fi så skickar vi dem till er.

 

Broschyren kan också läsas här i pdf-form.

 

 

 

 

 

Läraren rapporterar: Mentorskap i grupp kan fungera som terapi

 

 

- Mentorskapet fokuserar på att få unga, nya lärare att orka med sitt jobb och stanna kvar i yrket, berättar Ann-Marie Knuuttila,  speciallärare i Lagstads skola i Esbo.

En grupp för mentorskap träffas 6–7 gånger under ett läsår. Det ideala deltagarantalet är sex lärare.


Läs mer om vad mentorskap i grupp kan göra för den enskilda lärarens välmående

 

Mer läsning i tidningen Läraren:

Anders Adlercreutz: "Lär ut sådant som maskiner inte kan göra"

Ledaren: Lönen bör börja med en trea

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  •