”Vi ville komma till Finland för att visa att det som sägs om den finländska skolan är sant”

Vi har alltid velat komma till Finland. Det säger David Edwards, generalsekreterare vid EI (Education International). EI arrangerade i samarbete med OECD för nionde gången den internationella utbildningskonferensen ISTP och för första gången stod Finland som värd. Men det har redan länge varit klart att arrangemangen i något skede landar här. Orsaken är att man inom EI velat visa att lovorden om den finska skolan är befogade.

 - Det är så många som säger: ”Det kan inte vara sant”. Samarbetet med lärarorganisationen som de talar om kan inte vara sant. Det kan inte stämma att den bästa skolan är den närmaste skolan. Det kan vara sant att en finsk lärare ibland undervisar 4 timmar per dag och sedan kan ägna resten av tiden åt att samarbeta och till förberedelser. Det kan inte stämma att lärarna har magistersexamnen. Det kan inte vara sant. Men allt är sant, säger David Edwards.

Om man ser till Pisa-resultat har Finland visserligen tappat terräng. Men på ISTP2019 var den finska skolan högt i kurs.

- Vi inser inte här i Finland hur mycket man respekterar vårt utbildningssystem internationellt, säger OAJ:s ordförande Olli Luukkainen och drar sig till minnes USA:s tidigare undervisningsminister Arne Duncan som personligen brukade representera USA på ISTP -konferensen under sin ministerperiod.

- Han kom under kaffepausen och frågade i detalj hur det är möjligt att vi klarar oss så bra.

Vad kan vi lära av andra länder?

- I Shanghai har lärarna ett mycket tätt samarbete. Det har skapat strukturer för det och är på den punkten ett föregångsland. Lärarna utvecklar skolan tillsammans, säger undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen

- Singapore hör till de länder där utbildningen utvecklas snabbast just nu. De har långt utvecklade modeller för det livslånga lärandet.

Länderna som deltar i ISTP-mötena utarbetar årligen en förbindelse om sina fokusområden för nästa år. Finlands förbindelser för året är att stärka stödet för elevens lärande, småbarnspedagogikens kvalitet samt lärarnas grundutbildning och fortbildning.

 

Läs också: ”Suomi mainittu"