Kommentar: Dags att infria utbildningslöftena

”Mitt utbildningslöfte är en socialdemokratiskt ledd regering som investerar i utbildning och forskning. Finland har inte råd att låta bli att låta bli att stärka jämlikheten i utbildningen och höja utbildningsnivån.”

Det utbildningslöftet gav SDP:s ordförande Antti Rinne till tidningen Läraren inför riksdagsvalet. Nu står en socialdemokratiskt ledd regering inför dörren. SDP, Centern, De Gröna, Vänsterförbundet och SFP skall försöka enas kring ett regeringsprogram och bilda en regering.

Sett ur ett utbildningsperspektiv är utgångsläget hoppingivande. Om man tittar på de program som partierna gick till val med är SDP och De Gröna kanske de mest utbildningsvänliga partierna. De Gröna har bland annat lovat satsa 170 miljoner på grundskolan. Totalt går vallöftet till utbildningen loss på 1110 miljoner. ”Jag lovar göra mitt allt för att pengar satsas på utbildning inom alla stadier”, lovade Pekka Haavisto inför valet.

Li Anderssons utbildningslöfte var att Vänsterförbundet inte kommer fortsätta på nedskärningslinjen. På presskonferensen där det klarnade vilka partier som går in i regeringsförhandlingarna sade hon att i den här sammansättningen kan VF bäst driva de frågor som är viktiga för dem. Där nämnde Andersson vid sidan av en ambitiös klimatpolitik också utbildningssatsningar.

SFP:s Anna-Maja Henriksson lovade inför valet medvetna och långsiktiga satsningar på skola och utbildning. ”Vi vet att vi behöver satsa på skola och utbildning. Här tror jag att vi hittar varandra.” Det sade Henriksson efter att det klarnat att SFP medverkar i regeringsförhandlingarna. De svårlösta knutarna i förhandlingarna finns säkerligen på annat håll.

Centern har under sina fyra år vid makten inte gjort sig känt för satsningar på utbildningen. Tvärtom har Sipiläs regering fått utstå mycket kritik på grund av de senaste årens nedskärningar. Samtidigt saknar Centern i denna regeringskonstellation sin vapenbroder Samlingspartiet. Också om samtliga nämnda partier har suttit med i regeringar som har gjort stora nedskärningar inom utbildningen, är Samlingspartiet det enda partiet som medverkat i de två senaste regeringarna. Partiet har alltså varit med om att göra nedskärningar i miljardklassen.

Nu är tiden inne för partiledarna att infria sina utbildningslöften.

 

Läs också: Partiledarnas utbildningslöfte