I slutet av mars 2020 löper det nuvarande avtalet för undervisningssektorn ut. Men redan nu är förberedelserna inför nästa avtalsrunda i full gång vid Undervisningssektorns fackorganisation OAJ. Petra Örn, en av FSL:s representanter i OAJ:s fullmäktige, vädrar morgonluft.
- Jag hoppas att vi förhandlar oss fram till ett bra resultat. Det känns som om vi lever i förändringens tid och jag tror på en förändring i positiv riktning. Jag är själv optimist, säger Örn.
I den kommande avtalsrörelsen kommer många att kräva att den offentliga sektorns löneförhöjningar är lägre än exportindustrins förhöjningar. Det är säkert möjligt att förhandla sig fram till en allmän nivå, men mer än så når man knappast utan konfliktåtgärder. Det konstaterade OAJ:s ordförande Olli Luukkainen när OAJ samlades till vårfullmäktigemöte.
- Är ni redo för konfliktåtgärder? Är våra medlemmar redo för det, frågade Luukkainen.
Luukkainen betonade att han inte uppmanar till konfliktåtgärder. Men tydligt var att han spände bågen i akt och mening att ta fältets beredskap på pulsen.
- Jag hickade nog till när han talade om organisatoriska åtgärder, för han var så tydlig. Samtidigt så har han rätt. Självfallet utgår vi från att vi förhandlar, men vi kan inte heller gnälla över vår situation om vi inte är beredda att göra någonting. Andra fackförbund har varit modiga, och nu är det kanske dags att vi också gör något. Det kan bli hett i knutarna, men jag håller med Luukkainen säger Petra Örn.
Är man på fältet beredd på organisatoriska åtgärder?
- Det är väldigt tudelat. En del säger att vi inte skall bråka, och andra är trötta och tycker att nu måste något göras.
- Trötta, underbetalda och missnöjda lärare är nog inte bra för eleverna. Har vi nöjda lärare som känner att de uppskattas så gagnar det absolut eleverna. Samhället skulle vinna på att i det här skedet ge lärarna ett lyft så att de orkar en tid framöver.
Läs också:
Brist på läromedel och rektorernas arbetsbörda ventilerades på OAJ:s fullmäktige