Förvaltningsdomstolen tar ställning mot olagliga visstidsanställningar

Sibbo kommun har dömts till att betala en lärare sex månaders lön på grund av en lång rad olagliga visstidsanställningar. Det här är åtminstone det fjärde fallet i år då en stad eller kommun har dömts till skadestånd på grund av olagliga visstidsanställningar.

Enligt Helsingfors förvaltningsdomstol borde kommunen ha tillsvidareanställt läraren senast 1.8.2013, eftersom det inte fanns några grunder för visstidsanställning. Sibbo kommun döms dessutom till att betala OAJ:s rättegångskostnader.

Tidigare har förvaltningsdomstolen dömt Esbo stad att betala en lärare 14 månaders lön, efter att hen varit visstidsanställd under sammanlagt tretton års tid 2003-2017. Under tiden hade läraren ett lagligt vikariat.

Grankulla stad dömdes i januari att betala en lärare en ersättning motsvarande 12 månaders lön, och en annan lärare en ersättning motsvarande 10 månaders lön på grund av samma orsak.

I februari dömdes Helsingfors stad av förvaltningsdomstolen att betala ut sex månaders lön åt en lärare på grund av ett olagligt anställningsförhållande.

Håll koll på dina rättigheter!

Ett tidsbundet anställningsförhållande kan inte motiveras med att det gäller ett vikariat, om läraren inte tjänstgör som någons vikarie.  Om arbetet fortsätter år efter år bör arbetstagaren bli anställd tills vidare.

OAJ bestrider årligen 10-20 olagliga visstidsanställningar. Som FSL-medlem är du berättigad till juridisk hjälp vid behov.

Om du misstänker att du har råkat ut för en olaglig visstidsanställning kan du höra av dig till din egen förtroendeman eller till våra ombudsmän på förbundskansliet:

https://www.fsl.fi/rad-och-stoed/fraga-ombudsmannen