Avtalet för de kommunalt anställda har löpt ut  

Från och med idag den första april har vi ett så kallat avtalslöst läge för våra kommunalt anställda medlemmar. Förhandlingarna har varit segslitna och coronakrisen har naturligtvis satt sin prägel på situationen.  

 I praktiken innebär det avtalslösa läget att: 

  • Förhandlingarna fortsätter men att organisationerna nu har rätt att ta till stridsåtgärder. Med anledning av coronaviruset och undantagstillståndet har OAJ gått offentligt ut med att målsättningen är att bibehålla arbetsfreden så långt det går.  
  • Det gamla avtalet tillämpas tillsvidare. 
  • Lön betalas ut som vanligt och arbetet fortsätter. 
     

På grund av det rådande läget med coronaviruset har OAJ uttalat att det finns en vilja att komma till ett avtal så snabbt det går. Trots detta så är huvudmålsättningarna oförändrade. Ett tillräckligt långt avtal och löneförhöjning enligt den allmänna linjen men förhandlingarna har stött på patrull bland annat på grund av vårdarfacken Tehys och Supers krav på saftiga löneförhöjningar. Prognoserna för kommunernas ekonomi underlättar inte heller förhandlingssituationen.

- Det avtalslösa läget är inte förknippat med någon större dramatik men det skulle det vara viktigt att vi så fort som möjligt får ett nytt avtal i linje med de andra och där kiky-timmarna försvinner. Vi behöver lugn och ro i dessa coronatider, säger FSL:s förbundsordförande Christer Holmlund. 

FSL uppdaterar det senaste på avtalsfronten här, till exempel om eventuella stridsåtgärder blir aktuella. Du kan också kika in på OAJ:s svenskspråkiga webbsida för mer information.