Lärarstrejken i huvudstadsregionen framflyttad med två veckor

Arbetsminister Tuula Haatainen har på riksförlikningsmannens framställan flyttat fram den strejk som var tänkt att inledas på tisdag 19.4 med två veckor. Den nya tidpunkten för strejken som gäller kommunal undervisningspersonal i Helsingfors, Esbo, Grankulla och Vanda är 3-9.5 ifall en lösning inte nås innan dess.

Kommunsektorns strejk flyttas fram med två veckor i städerna Vanda, Esbo, Grankulla och Helsingfors. Det är på riksförlikningsmannens framställan till arbets- och näringsministeriet som strejkerna flyttas fram. Orsaken uppges vara att strejken berör ett så stort antal lärare men även kosthållet som är av vikt för att eventuellt kunna hålla skolor och daghem öppna.

– En framflyttad strejk visar att undervisningsbranschen är en ryggrad i samhället, en möjliggörare för andra branscher. När lärare och rektorer strejkar och man plötsligt måste klara sig utan dessa för samhället kritiska funktioner så blir hela samhället i gungning. Det här borde utan tvivel också synas i lönerna, säger FSL:s ordförande Inger Damlin.

– Lärarna i huvudstadsregionen är redo för strejk och föreningarna har förberett sig väl. I sak ändrar ingenting och vi är lika redo för strejk om två veckor om inte förhandlingarna börjar röra på sig i en konstruktiv riktning. Solidariteten bakom strejkerna är hög, säger ombudsman Jens Mattfolk på Finlands svenska lärarförbund.

Arbetskonflikten gäller kommunsektorns tjänste- och arbetskollektivavtal. OAJ försvarar lärarnas ställning och branschens dragningskraft med organisatoriska åtgärder. Med strejk försöker vi påskynda avtalsförhandlingarna som stampar på stället. Avtalsperioden gick ut 28.2.2022, men ingen lösning kunde nås före det. Nu försöker tvisten lösas med hjälp av en tillsatt förlikningsnämnd under ledning av ordförande Elina Pylkkänen. Förlikningsnämnden har inlett sitt arbete under förra veckan men ordförande Pylkkänen har också offentligt sagt att en snabb lösning inte är att vänta på arbetstvisten inom den kommunala sektorn.

Den berörda strejken kan för tjänsteinnehavares del flyttas fram ytterligare en vecka med beslut av arbetsminister Haatainen.