Tack Emma, Sanna, Pia, Maria och alla andra!

I tisdags träffade jag ett tjugotal lärare över nätet och vi diskuterade stödsystemet i dagens skola. Jag är så tacksam över att ni tog er tiden och för all erfarenhet ni delade med er av!

FSL har fått en inbjudan av ministeriet till ett hörande kring hur vi kan utveckla stödet för lärande och skolgång. Äntligen händer det något på den här fronten som lärare så länge efterlyst och vi inom FSL påtalat! Inför hörandet om några veckor ville vi samla våra medlemmars åsikter i frågan för att kunna påverka förnyelsen av stödsystemet i rätt riktning.

Många av era synpunkter var bekanta medan några var helt nya, åtminstone för min egen del. Det viktigaste var hursomhelst att alla era reflektioner kom dagsfärska från den skoldag ni just hade avrundat.

Det finns inga stödformer som fungerar på en elev som är så sjuk att hen inte bör gå i skola. Den här reflektionen var tydlig, synnerligen aktuell och berörande.

Lärare är proffs på pedagogik och differentiering är vardagsmat, var det många som sade. Men då det kommer till psykiskt illamående så känner många att det inte finns tillräckliga verktyg. Det finns inga stödformer som fungerar på en elev som är så sjuk att hen inte bör gå i skola. Den här reflektionen var tydlig, synnerligen aktuell och berörande.

Dokumentationen kring stödet är en för omfattande och arbetsdryg uppgift i skolvardagen, det var ni alla överens om. Att skala bort överlappande dokumentation är något vi som förbund kommer att eftersträva.

Och så rätt ni har när blickar lite framåt: Det behövs en förnyelse, variationen mellan kommunerna är för stor. Det behövs nationella dokumentationsverktyg. Och det behövs gedigen fortbildning den dag då lagstiftningen kring elevers stöd för lärande och skolgång reformeras.

Vi på FSL fortsätter forma åsikter och inom en snar framtid träffar vi fler lärare, rektorer och lärarutbildare för att diskutera samma tema. Hör av dig om du vill hänga med på dessa träffar eller om du har tankar du vill dela.

Det är du, det är jag – det är vi som är FSL.

Inger Damlin, förbundsordförande

Ingers signatur