Pension

Också de lärare som avslutat sin aktiva lärargärning är välkomna att fortsätta vara medlemmar i Finlands svenska lärarförbund. Medlemsavgiften är endast 25 euro per år och du behåller en del av medlemsförmånerna. 

 

Om du har varit FSL-medlem och går i pension men vill fortsätta ditt medlemsskap - kontakta oss! Medlemsavgiften för pensionerade lärare är 25 euro per år. Vi skickar ut information för betalning en gång per år i februari.

Hos din tidigare arbetsgivare finns en fullmakt för uppbärande av fackföreningsavgift. Meddela arbetsgivaren om din pensionering om du inte vill betala 1,1 procent i medlemsavgift på din lön om du till exempel fortsätter som vikarie. Vill du fortsätta betala den lönebaserade medlemsavgiften låter du fullmakten vara kvar.

En pensionärsmedlem har kvar en del medlemsförmåner. Tidningen Läraren kommer på posten, förbundet bistår med råd och hjälp och jurister finns till förfogande om det uppstår problem med till exempel pensionen. Du kan också få Lärarkalendern, genom att höra av dig till oss. 

Som pensionärsmedlem får du också behålla din reseförsäkring utan hälsogranskning hos försäkringsbolaget Turva, men när du blir pensionär betalar du försäkringen själv. Kontakta försäkringsbolaget Turva om du vill behålla din försäkring!

Om du inte önskar kvarstå som medlem är vi tacksamma om du meddelar oss, skicka e-post till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller ring på tfn 020 749 54 64 så stryker vi dig ur vårt register. FSL önskar dig sköna dagar som pensionär!

 

Information om pensioner

Keva heter instansen som du ska vända dig till i frågor som rör din pension. På Kevas webbsidor hittar du nyttig information på svenska. Du kan till exempel läsa om när du kan gå i pension, hur stort ditt pensionsbelopp är och förändringarna som pensionsreformen år 2017 förde med sig.

Har du frågor kring pensionen rekommenderar vi att du kontaktar experterna på Keva.