
Prognoserna utlovar regn och rusk men det hindrar inte över 60 FSL:are och 800 OAJ:are att vilja marschera för en vettigare arbetsmarknadspolitik. Med vår manifestation den 23 november i Helsingfors tänker vi visa att regeringens planer på försämringar inom arbetslivet inte är acceptabla.

KIILA-rehabiliteringen ska bevara och förbättra arbetsförmågan hos personer i arbetslivet. Kursen bekostas av FPA och är kostnadsfri för deltagaren. Eftersom den senaste kursen blev fullsatt, startar en ny kurs för FSL:are i februari 2024. Ta utan dröjsmål kontakt med företagshälsovården och ansök om en plats.

Den 15-16 november möts förbundets högsta beslutande organ för ordinarie höstmöte. På agendan finns stadgeenliga ärenden som till exempel budget och verksamhetsplan. FSL:s fullmäktigeledamöter kommer att behandla två motioner, ett initiativ och en fråga som inkommit.
OAJ ordnar en politisk manifestation den 23 november i Helsingfors mot den föreslagna exportdrivna arbetsmarknadsmodellen. FSL:are kommer också att delta i manifestationen. OAJ:s styrelse beslutade också om kraftigare påtryckningsåtgärder vid gårdagens extra möte. Vi meddelar om dem senare vid behov, säger OAJ:s ordförande Katarina Murto.

Många löntagare går sämre tider till mötes, undervisningspersonalen utgör inget undantag. Lärarfacket har genom påverkan försökt sätta stopp för arbetsmarknadsreformerna men arbetsminister Arto Satonen signalerar att man går vidare med planerna. Lärarfacket OAJ meddelade därför i onsdags att man kommer att ta till organisatoriska åtgärder.

Klassläraren Katrin, rektorn Petra och lärarstuderanden Sami är bara några av alla de som kommer att påverkas negativt om regeringens planer för arbetsmarknaden går i lås. Försämringarna skulle synas i plånboken, vardagspusslet och arbetshälsan. Facket är beredd att idka påtryckning för att försvara löntagarnas ställning.

Från och med den första oktober 2023 steg grundlönerna inom den privata sektorn och en justeringspott på 0,73 procent fördelades. I samband med löneförhöjningen flyttades erfarenhetstillägget vid tre år till grundlönen. I det privata avtalet har grundlönerna varit lägre och erfarenhetsdelen högre jämfört med det kommunala, nu justerade man det här, säger Jens Mattfolk, ombudsman på FSL.

Våra rådgivare Jens Mattfolk och Pocke Wikström bjuder in alla FSL:s lärare till ett direktsänt Q&A-webbinarium den 30 november kl. 15.00. Under den här eftermiddagen svarar de på era frågor om till exempel arbetstid, rättigheter, skyldigheter och arbetsbelastning. Webbinariet är en del av vår kampanj Nu får det räcka!
