Läs förbundsordförande Inger Damlins kortfattade kommentarer och analyser kring aktuella frågor som berör skola och utbildning. Delta gärna i diskussionen på #ingersinlägg och hör av dig om du har en fråga till Inger! 

På twitter: @IDamlin
På Facebook: @Inger Damlin
På Instagram: @ingerdamlin

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Tfn: 040 089 7300

Pressbilder hittar du här!

Dramatisk nedgång i kunskapsnivån, skulle inte tro det. Vi ser en ständigt nedåtgående trend i finländarnas kunskapsnivå ända sedan 1990-talet. Allt medan regering efter regering i sina uttalanden betonat att Finland klarar sig enbart genom kunnande och utbildning. Ändå står vi här nu.

Jag tänker på alla pensionerade lärare. Lärare som präglat många elevers skolgång. Lärare som delat upplevelsen av att knäcka koden för läsning, visat styrkan av att jobba i grupp eller lära nytt. Lärare som på ett eller annat vis spelat roll i vardagen. Kan vi lära oss något av deras historia och erfarenheter?

Då jag växte upp var julen en högtid fylld med förväntan. Förväntan som byggdes upp under en lång tid. Redan i slutet av november inleddes förberedelserna kring maten.

Då lillajul bankade på dörren skruvades förväntan upp. Lillajulsafton var en spännande kväll. Då sprang vi runt och kastade in lillajulskort till våra bekanta. Vi öppnade ytterdörren (ytterdörrar var olåsta på landet på den tiden), slängde snabbt in julkortet och sprang i full fart iväg för att gömma oss innan barnen i huset hunnit ifatt oss och avslöjat vem som kastat.

Vi skönjer att en oundviklig, lite spännande och samtidigt omvälvande digital utvecklingsperiod är på kommande. En period som utmanar traditionella undervisningsmetoder, utvärderingsförfarande och prov. En period som omdanar begrepp som bildning, utbildning och lärande.   

AI med välutvecklade botar kikar in i klassrummet. Många ser en risk i studerande kan ta till genvägar genom AI-verktyg. Därför är det viktigt att vi i skolan ger våra elever och studerande stöd att använda tekniken på ett ansvarsfullt, etiskt och kreativt sätt för att lära sig, och inte för att spara tid.

Helsingfors stad tog i bruk löneräkningsprogrammet Sarastia i april. Och problemen som genast rullade in fortsatte även under våren och sommaren.

FSL deltog tillsammans med OAJ och andra fackorganisationer i en demonstration för arbetstagares rätt till lön i början av hösten. I sig en helt absurd demonstration att demonstrera för att få lön, som i sig borde vare en självklarhet.