Hörnan 2021

Educamässans Hörna 2021 blir en unik livesändning! Det skräddarsydda programmet leds av Sonja Kailassaari, känd från bland annat Efter Nio. 

I Hörnan varvar vi intervjuer med paneldiskussioner och videoinslag. Som tittare kan du ta en aktiv roll i diskussionerna eller bara luta dig tillbaka och njuta av inspirerande och tankeväckande program under några timmar. 

FSL bjuder på musik av den finlandssvenska artisten Nightbird.

 

Tid: Onsdagen den 27 januari med start kl. 15.00. Programmet avslutas senast kl. 18.00. Programmet bandas och kan ses här i efterhand.
Plats: www.fsl.fi/hornan
Vad? Direktsändning från festsalen på G18 med inbjudna gäster från hela det finlandssvenska utbildningsfältet. Den röda tråden är jämlik utbildning och programmet kommer att fokusera på tre huvudrubriker.
Hur kan man delta? Du som tittar får gärna delta i vår chatt som är öppen under hela sändningens gång. Där kan du kommentera det du ser i rutan eller ställa frågor till panelisterna. Se gärna chattens som ett stort virtuellt lärarrum där du kan dela tankar och erfarenheter med kolleger från hela Svenskfinland. #hornan2021 
Kostar det? Nej, programmet är gratis, bara att klicka igång!

 Sonja Kailassaari ljus

Programledare för Hörnan 2021 är Sonja Kailassaari. Hon intervjuar gäster i Hörnans soffa och under pandeldiskussionerna för hon fram era kommentarer och frågor i chatten.

1. Vad vi borde tala om när vi talar om jämlikhet i utbildningen 
Ungefär klockan 15.00-15.45

Fritjof Sahlström Mia Heikkilä Fsl2020 fridalonnroos 9 

Fritjof Sahlström, dekanus vid Åbo Akademi, gästar Hörnan och beskriver vad den senaste forskningen har för svar på den frågan.

I en paneldebatt med Mia Heikkilä, biträdande professor i småbarnspedagogik vid Åbo Akademi, Laila Andersson, rektor och VD för yrkesinstitutet Prakticum, Inger Damlin, förbundsordförande för FSL samt Sahlström, får vi höra var de tycker att skon klämmer och vilka lösningar de vill se för en jämlik lärstig för alla.

Niklas Wahlström, sektorsansvarig för utbildning på Svenska folkskolans vänner, leder diskussionen.

Närpes stadsdirektör Mikaela Björklund deltar också i det här programblocket och ger sin syn på kommunerna och utbildningsanordnarnas ansvar - Hurudan politik behöver vi föra för en mer jämlik utbildning? 

 

2. Från digiskutt till digisprång - hur redo är vi för nästa steg?

Ungefär klockan 15.45-16.20

LindaMannila SorenJonssonSPT mindre Jens Berg Linda Felixson 

Linda Mannilas pinfärska kartläggning ”Digital kompetens i Svenskfinland – nulägesanalys och goda modeller” presenteras för första gången i Hörnan. Sammanlagt 2000 elever, lärare, rektorer och bildningsdirektörer har deltagit i undersökningen. Mannila är på plats och berättar om resultaten och hur grundskolan kan jobba med digital kompetens på bästa sätt.

Coronapandemin och omställningarna med bland annat distansundervisning har varit krävande men givande för den digitala kompetensen i skolan. En panel som modereras av Jens Berg, kommer att ta ställning till om lärarna vågar, vill och kan ta följande steg nu.

- Jag utlovar en intressant och kanske ibland lite provokativ diskussion, säger Berg inför Hörnans livesädning. 

I panelen deltar Linda Mannila, Tove Eklund-Hartman, projektkoordinator för tutornätverket Tutor Syd 3.0, Linda Felixson, fackligt aktiv lärare och vice rektor i Korsholm samt Rikard Lindström, utbildningsdirektör i Borgå.

3. Skriv för livet! 

Ungefär klockan 16.20 -17.00

Pamela Granskog Annette Kronholm Cederborg

I den tredje delen av Hörnans programhelhet skiftar vi fokus till skrivandet, en grundfärdighet för jämlika förutsättningar. Sonja Kailassaari kommer här att utmanas med en skrivuppgift som tar henne utanför sin bekvämlighetszon.

"Origgat och skrivande i stunden, en balansakt på slak lina." Så beskriver projektet Skrivande skola vad som komma skall. 

Undervisningsrådet Pamela Granskog, skrivpedagogen Annette Kronholm-Cederberg samt lärarna Jenny Ek och Petter Wallenius kommer i det här programblocket att göra en djupdykning i skrivandet. Hur uppfattar lärare sin uppgift som skrivlärare i sitt ämne? Vad innebär paradigmskiftet från papper och penna till tangentbord och skärm? 

 

Educamässan och Hörnan är en viktig plats för att utbyta tankar och idéer som för skolutvecklingen framåt

- Vi har tagit vara på det gedigna program som var planerat för Hörnan och den traditionella Educamässan. Tidpunkten, formatet och miljön är däremot nya. Hörnan 2021 är en digital produktion och vi har velat skapa ett intressant innehåll som gör sig bra på din skärm, säger FSL:s kommunikatör Mirjam Heir-Lindström.

Under programmets gång underhåller den finlandssvenska artisten Nightbird (Anna-Stina Jungerstam) med sin musik. 

Hörnan 2021 arrangeras av Finlands svenska lärarförbund FSL i samarbete med Svenska kulturfonden, Utbildningsstyrelsen, Svenska folkskolans vänner, Centret för livslångt lärande vid Åbo akademi, Stiftelsen Brita Maria Renlunds stiftelse, projektet Skrivande skola, nätverket Tutor syd 3.0 samt FDUV

#hörnan2021

– Virtuella Hörnan är en stor satsning, minst lika stor som Hörnan under en vanlig Educamässa, säger Heir-Lindström till tidningen Läraren.

 

Educamässans digitala mässprogram - Educa verkossa

Lärarfacket OAJ och Messukeskus bjuder på utvalda bitar från Educamässans scener 29-30.1. Du hittar programmet här. 

Till exempel deltar FSL:s förbundsordförande Inger Damlin i en diskussion med Åsa Falén från Lärarnas riksförbund i Sverige, 30.1 kl. 15.10 kring vilka förändringar pandemin har och kommer att få för bildningen.