Så här kan regeringens planer förändra vanliga FSL:ares arbetsliv

Klassläraren Katrin, rektorn Petra och lärarstuderanden Sami är bara några av alla de som kommer att påverkas negativt om regeringens planer för arbetsmarknaden går i lås. Försämringarna skulle synas i plånboken, vardagspusslet och arbetshälsan. Facket är beredd att idka påtryckning för att försvara löntagarnas ställning.

 

Katrin, Elin, Raoul och alla andra är fiktiva karaktärer, vars berättelser beskriver effekterna av regeringens planer. 

Katrin har jobbat som klasslärare i 22 år. I många år har hon tackat ja till övertimmar för att få några hundralappar till på kontot varje månad. Katrin upplever trots det att lönen inte motsvarar det jobb hon gör. Hon vill se en rejäl löneförhöjning. Det vill däremot inte regeringen. Istället föreslår man att exportbranschen ska få sätta lönenivån i fortsättningen. Det skulle i praktiken innebära att facket inte kan förhandla fram avtal som justerar löneorättvisorna. Den offentliga sektorn skulle förbli i en lönegrop.


 

Simone

Simone jobbar som ämneslärare i matematik i gymnasiet. Hon är ensamstående mamma och det känns som om förkylningarna avlöser varandra, den här hösten är hon redan inne på sin tredje omgång med snuva. Regeringen planerar att göra den första sjukdagen oavlönad. Simone känner att tröskeln för att stanna hemma för att kurera sig blir ännu högre om regeringens planer blir verklighet. Det är svårt för rektorn att få tag på en vikarie och skulle Simone gå miste om sin lön första sjukdagen, blir det ännu svårare att prioritera hälsan.


 

Sami

Sami studerar till klasslärare i Helsingfors. Han bor i en liten tvåa i Sörnäs, den delar han med en kusin som jobbar nattskift på flygplatsen. Sami drömmer om ett eget krypin men ser inte hur det någonsin skulle vara möjligt nu när regeringen tänker skära i bostadsbidraget för studerande. Ibland tänker Sami att han kanske borde flytta hem igen och börja jobba på pappas företag istället.


 

Elin

Elin utexaminerades som klasslärare från Åbo Akademi i våras. Det här läsåret är hon anställd som vikarie fram till 31.5. Om regeringens planer på att skärpa arbetsvillkoret för den inkomstrelaterade dagpenningen går i lås, innebär det att hon inte kan få inkomstrelaterad arbetslöshetsdagpenning den första sommaren utan bara ett lågt arbetsmarknadsstöd. Elin upplever situationen som både orättvis och besvärlig. Hon hade hoppats kunna börja spara lite pengar, istället ser det ut som att alla extra slantar måste gå till hyra och mat under sommaravbrottet.


 

Lena

I april 2022 stod Lena på trappan till domkyrkan i Helsingfors. Vädret i april var uselt och det snöade sidlänges men hon tvekade inte när lärarföreningen uppmanade alla att komma med. Hon deltog i strejken för bättre arbetsvillkor, bland annat ett löneprogram. Regeringen vill nu begränsa Lenas och alla andra finländares rätt att strejka. Lena är upprörd och skäms över hur de finländska politikerna tummar på medborgarnas demokratiska rättigheter.


 

Petra

Rektorn Petra älskar sitt jobb och känner sig inspirerad av det höga tempot och samarbetet med alla härliga kolleger. De senaste åren har dessvärre den höga arbetsbelastningen börjat ta ut sin rätt, bland annat sover hon sämre än förr. Petra tror att en paus skulle behövas och har tänkt att en alterneringsledighet skulle kunna vara ett alternativ. Regeringen tänker slopa den här ledigheten och Petra är orolig för hur hon ska orka fram till pensioneringen.


 

Raoul

Raoul har jobbat som klasslärare i 18 år. Han är nöjd med sitt yrkesval men skulle vilja bygga på sin kompetens och få behörighet som speciallärare. Om vuxenutbildningsstödet slopas har Raul inte en ekonomisk möjlighet att studera och tvingas slopa sina planer. Det påverkar inte bara Raouls arbetsmotivation utan är illa för hela sektorn som är i stort behov av fler speciallärare, inte minst på svenska.


Läs mer:

Illustrationer: Sebastian Dahlström