Privata sektorns grundlöner steg

Från och med den första oktober 2023 steg grundlönerna inom den privata sektorn och en justeringspott på 0,73 procent fördelades. I samband med löneförhöjningen flyttades erfarenhetstillägget vid tre år till grundlönen. I det privata avtalet har grundlönerna varit lägre och erfarenhetsdelen högre jämfört med det kommunala, nu justerade man det här, säger Jens Mattfolk, ombudsman på FSL.

Justeringen av grundlönen gäller anställda vid privata grundskolor, Steinerskolor, gymnasier och vuxengymnasier. Att erfarenhetstillägget vid tre år togs bort och pengarna sattes till grundlönen istället, innebär att nyutexaminerade lärare får en högre lön de första åren. För de som redan har ett eller flera erfarenhetstillägg minskade erfarenhetsdelen och grundlönen steg.

- Det här är en bra lösning. Det var viktigt för den privata undervisningssektorn att grundlönerna tog ett rejält kliv uppåt. För en lärare i början av sin karriär är det här också bra, man tjänar mera under de första åren helt enkelt, säger Jens Mattfolk, ombudsman på FSL.

Den första oktober har tabellönerna i bilaga 1 och 2, det vill säga grundskola, gymnasium och vuxengymnasium, justerats uppåt med 0,73 procent. Hur justeringspotten används hade alltså avtalats om på central nivå.

Via Bildningsarbetsgivarnas webbsida kan du se tabeller över löner, tillägg och arvoden för den privata undervisningsbranshen. 

I vår gratis mobilapp Lärarrummet kan du beräkna ditt övertimarvode och dina erfarenhetstillägg. Appen finns att ladda ner via Google Play och App Store.