I mitten av sommaren nådde man en överenskommelse kring ett nytt kollektivavtal för den privata undervisningssektorn. Avtalsperioden är 28.6.2024-31.3.2027. Det nya avtalet innefattar bland annat löneförhöjningar, en utvecklingspott och förändringar kring sjukfrånvaro under sommaravbrottet.
Den 1 september 2024 höjs lönerna inom den privata undervisningssektorn med 2,5 procent. Totalt blir löneförhöjningen 2,9 procent eftersom den lokala potten på 0,4 procent läggs till tabellönerna inom den grundläggande utbildningen och gymnasiet.
Den första maj 2025 och 2026 höjs sedan lönerna med en procent som fastslås enligt löneförhöjningen inom ett antal jämförelsebranscher. De här löneförhöjningarna fördelas så att 70 procent går till en allmän förhöjning och 30 procent till en lokal justeringspott. Hur potten ska fördelas är en lokal förhandlingsfråga mellan arbetsgivaren och förtroendemännen.
Med de allmänna löneförhöjningarna höjer man de individuella lönerna, lönerna enligt lönetabellen samt tillägg och arvoden i eurobelopp.
Utöver löneförhöjningen kom man överens om en extra utvecklingspott på 0,4 procent för undervisningspersonalen. Den här ska man förhandla om på läroanstaltsnivå under åren 2024–2026 och syftet är att trygga tillgången på personal och bibehålla attraktionskraften inom den privata sektorn. 0,4 procent är ett exempel som finns inskrivet i förhandlingsresultatet men slutresultatet kan vara mera eller mindre än 0,4 procent.
- När man förhandlar huruvida potten ska användas eller inte så ska man utgå från läroanstaltens attraktionskraft och förmåga att behålla sin personal samt läroanstaltens ekonomi och investeringsbehov samt en del faktorer till, säger FSL:s ombudsman Jens Mattfolk.
Potten är ett första steg i rätt riktning och ökar den positiva konkurrensen om att få behöriga lärare att stanna och söka sig till den privata undervisningsbranschen, säger OAJ:s ordförande Katarina Murto till tidningen Läraren.
Kollektivavtalet för den privata undervisningssektorn gäller ungefär 200 FSL-medlemmar i privata språköskolor i Tammerfors, Kotka, Uleåborg, Björneborg och i Steinerskolor. Medlemmar i yrkesläroanstalter, till exempel Axxell, Practicum, Folkhälsan utbildning samt privata folkhögskolor berörs också av det nya avtalet.
Ny avtalspunkt om sjukfrånvaro under sommaravbrottet
Avtalspunkten gällande sjukfrånvaro under sommaravbrottet har preciserats. Detta gäller de fall där sjuklönsdagarna är förbrukade. Då har den anställda rätt till en ersättning som motsvarar sjuklönen förutsatt att den anställda har rätt till sjukdagpenning från FPA. Den anställda ska därför utan dröjsmål meddela arbetsgivaren om hen blir arbetsoförmögen under sommaravbrottet och leverera de intyg som behövs för att söka sjukdagpenningen från FPA.
Preciseringar kring oavlönade ledigheter
Enligt avtalet förutsätts det att en lärare jobbar minst 15 arbetsdagar före och/eller efter en kort ferie för att läraren ska ha rätt till lön. En precisering har gjorts gällande fall då läraren har rätt till lön för lovet även om de 15 dagarna inte uppfylls. Till exempel om en lärare har avslutat sin föräldraledighet före jullovet och sedan jobbar 10 arbetsdagar efter jullovet och därefter plötsligt insjuknar återkrävs inte den lön som betalats under jullovet.
Förhandlingarna var svåra
Kollektivavtalet för den privata undervisningssektorn gick ut 31.3.2024. De utdragna förhandlingarna fick ett slut då parterna kunde godkänna medlingsbudet den 28 juni. Under våren strejkade man i två olika omgångar, FSL:are vid Svenska samskolan i Tammerfors deltog båda gångerna.