Skolan och lärare är avgörande för hur jämställdheten utvecklas.
Skolan är en självklar arena för att förändra synen på jämställdhet. I skolan bygger vi normer och värderingar. Där är lärarens roll ovärderlig i att förmedla kunskaper om jämställdhetsfrågor, våga utmana normer, ifrågasätta könsroller och skapa inkludering.
Sätter vi frågan i ett större globalt perspektiv så bidrar utbildning av flickor och kvinnor till minskad fattigdom och åtgärdar de mest akuta globala utmaningarna. Utbildning är en mänsklig rättighet som måste säkerställas, och vi måste tillsammans kunde garantera att speciellt alla flickor runt om i världen att få gå i skola eftersom de löper dubbelt så stor risk att lämnas utanför skolan i konfliktsituationer. Något som är mer aktuellt än någonsin på kvinnodagen 2022, då mina tankar och sympatier går speciellt till alla barn och kvinnor i krigets skugga i Ukraina.
Genom det arbete som görs i skolan och genom utbildning påverkar vi inte bara barns och ungdomars framtid – vi påverkar hela samhällsutvecklingen.
Lika tillgång till utbildning och lika rättigheter för män och kvinnor är inte bara en kvinnofråga. Det är en rättighet och ett ansvar för både kvinnor och män. Att underlätta för kvinnor att få tillgång till utbildning är det exklusiva ansvaret för varje lands regering.
Genom det arbete som görs i skolan och genom utbildning påverkar vi inte bara barns och ungdomars framtid – vi påverkar hela samhällsutvecklingen.
Idag, på internationella kvinnodagen, vill jag uppmana dig som är lärare eller rektor att våga vara stolt över det ovärderliga arbetet vi gör för ett jämställt och inkluderande samhälle. Det är vi lärare som visar vägen. Att vara lärare är ett kvalificerat (och kvinnodominerat!) arbete med forskningsbaserad högskoleexamen i ryggsäcken. Det är ett arbete som gör skillnad, och det är dags att det syns också på lärarnas lönekvitto.