Undantagsläge, undantagsfall och undantagsmöten – det är det OAJ:s ordförande Olli Luukkainen lyfter då han inleder OAJ:s extra inkallade fullmäktigemöte 9.3.2022.
De pågående löneförhandlingarna är inte något unikt trots att omständigheterna kring förhandlingarna är ovanliga.
Just nu är allas våra tankar självklart med den ukrainska befolkningen. Men samtidigt måste vi komma ihåg att driva vår vardag och normala verksamhet framåt. De pågående löneförhandlingarna är en del av det. En process som bör skötas med blicken mot framtiden och med största allvar.
Olika omständigheter har vid varje förhandlingsrunda gjort att löneprogrammet alltid lagts åt sidan.
Det är inte heller första gången vi står inför ett utmanande läge i förhandlingstider. Senast var det pandemin som påverkade, och tidigare omgångar har det ofta handlat om kommunernas dåliga ekonomi.
Utan att förringa den pågående Ukrainakrisen så ska vi minnas att diskussionen om ett löneprogram inletts redan 2011. Olika omständigheter har vid varje förhandlingsrunda gjort att löneprogrammet alltid lagts åt sidan. Att snällt godkänna argument om att det inte är läge för ett löneprogram nu kan vi inte acceptera. Vi måste fortsätta framåt med det arbete vi påbörjat. För att vi ska uppnå våra målsättningar krävs mod och solidaritet.
Bland oss lärare finns ett starkt kall, vi vill våra elevers och studerandes bästa. Det är vår drivkraft – men det räcker inte. Det är ett faktum att orken bland lärarna tryter samtidigt som lönen släpar efter. Det är vårt ansvar att som organisation garantera att barn och ungdomar även framöver ska ha rätt till kompetenta lärare, att attraktionskraften för yrket är hög och att man ska få en konkurrenskraftig lön för det arbete man gör i undervisningsbranschen.
Vi lärare kan inte varje gång lägga oss i förhandlingstider då strejk diskuterats. Det gör att vi drar undan mattan för förhandlarna och på det sättet ger arbetsgivarnas förhandlare alla trumfkort. Det leder i förlängningen till att vi accepterar att löneutvecklingen kommer fortsätta släpa efter i förhållande till andra branscher.