Trots högljudda protester från många håll tänker regeringen gå vidare med sin exportdrivna lönemodell. Finlands svenska lärarförbund riktar skarp kritik mot regeringens planer. De skador som en cementerad löneutveckling får på läraryrkets attraktionskraft och i förlängningen hela undervisningssektorn är allvarliga, säger FSL:s ordförande Inger Damlin.
Att binda lärarnas löneutveckling till exportbranschens löneförhöjningar och i praktiken sätta ett tak för hela den offentliga sektorns löner är ett stort hot mot hela välfärdssamhället. Att man lagstiftningsvägen fråntar möjligheten att förhandla om en rättvis löneutveckling är att inskränka de medborgerliga rättigheterna.
– I kvinnodominerade branscher som vår, har lönerna länge släpat efter. Att sätta den allmänna linjen som en övre gräns för den offentliga sektorns löneförhöjningar är ett allvarligt ingrepp som försämrar attraktionskraften till läraryrket och många andra samhällsbärande branscher, säger Inger Damlin, ordförande för FSL.
I över ett års tid har FSL och hela lärarfacket kritiserat regeringens arbetsmarknadsreformer och poängterat vilka negativa effekter en exportdriven lönemodellen innebär för undervisningssektorn.
– Att lönerna fortsätter släpa efter är usel marknadsföring för vår bransch som redan nu hotas av lärarbrist. En sämre attraktionskraft till läraryrket riskerar tillgången och kvaliteten på utbildningen, säger Damlin.
Kritiken har också varit högljudd från andra fackförbund. Även justitiekanslern, jämställdhetsombudsmannen och rådet för bedömning av lagstiftningen har ifrågasatt de ekonomiska effekterna av reformen och kritiserat hur riksmedlarens förhandlingsutrymme inskränks.
Exportmodellen gör lönenivån till en valfråga
Trots manifestationer, strejker och tappra förhandlingsförsök väljer nu regeringen att pressa igenom en reform lagstiftningsvägen.
– Vi är mycket besvikna över regeringens ovilja att lyssna på arbetstagarna, säger Damlin.
Regeringen rubbar en lång tradition på den finländska arbetsmarknaden och gör i och med exportmodellen lönefrågan politisk. Det här kommer att färga debatten under vårens kommunalval.
– Lönenivån måste förbli en förhandlingsfråga, inte något som dikteras av politikerna. Det finns upprepade exempel på hur misslyckat det är när politiker blandar sig i lönenivåerna och vi vill inte att man gör samma misstag än en gång, säger Damlin.
För mer information:
Inger Damlin, ordförande för FSL
tfn 040 089 7300
Mirjam Heir-Lindström, kommunikatör
tfn 040 686 9959