“Vi kommer inte att sitta tysta i klassen” - FSL backar upp OAJ i arbetsmarknadsfrågorna

Många löntagare går sämre tider till mötes, undervisningspersonalen utgör inget undantag. Lärarfacket har genom påverkan försökt sätta stopp för arbetsmarknadsreformerna men arbetsminister Arto Satonen signalerar att man går vidare med planerna. Lärarfacket OAJ meddelade därför i onsdags att man kommer att ta till organisatoriska åtgärder.

- FSL kommer inte att sitta tyst i klassen utan deltar också i åtgärderna. Regeringsprogrammet innehåller kännbara försämringar för våra medlemmar som vi inte kan acceptera, säger Inger Damlin, FSL:s ordförande.

OAJ:s styrelse höll ett extra möte efter arbetsminister Satonens seminarium i onsdags och fattade då beslut om bland annat organisatoriska åtgärder. Mer information om de här publiceras senare.

oaj murto katarina by leena koskela073

Besvikelsen inom lärarfacket är stor eftersom ingen förhandlingsprocess om en ny arbetsmarknadsmodell kommer att inledas utan frågan går till remissrunda. OAJ:s ordförande Katarina Murto säger att det inte kommer att leda till något nytt.

- Jag utmanar de centrala förbunden både på arbetsgivar- och arbetstagarsidan att inleda förhandlingar om en ny arbetsmarknadsmodell, säger hon.

Regeringens planerade lagförändringar kommer att förändra vanliga FSL:ares arbetsliv. Frågan om en lagstadgad exportdriven arbetsmarknadsmodell är den mest kritiska. En sådan modell skulle innebära att exportbranschen får sätta lönenivån i fortsättningen och att facken inte kan förhandla fram avtal som bromsar den negativa löneutvecklingen.

- För den kvinnodominerade offentliga sektorn är det här synnerligen allvarligt. Förpassar man undervisningspersonalen till en lönegrop skadar man samtidigt läraryrkets attraktionskraft, säger Sebastian Lindqvist, FSL:s representant i OAJ:s styrelse.

Lärarfacket är fortsättningsvis intresserat av att förhandlingsvägen ta fram en annan arbetsmarknadsmodell.

- FSL och OAJ tror på att vi tillsammans med andra arbetsmarknadsparter kan ta fram en fungerande modell. Vi är många som motsätter oss lagar som begränsar fackets förhandlingsrätt och sätter ett tak på löneutvecklingen, konstaterar Damlin.